SMS prevare u igrama na sreću počele pre dve godine

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMS prevare u igrama na sreću počele pre dve godine

Grupu je organizovala osoba koja je i autor prvog računarskog softvera za licitacije

Istraga prevara u SMS igrama na sreću biće proširena jer su one počele još pre dve godine, saznaje „Politika” od sagovornika bliskog istrazi. Prema nezvaničnim informacijama, policija sumnja da su prevare u SMS nagradnim igrama počele ubrzo posle njihovog pojavljivanja na televizijama. Do ovih indicija došlo se, jer je policija osim automobila koji su donedavno bili aktuelni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na licitacijama u igrama na sreću saznala i da su na isti način u periodu od dve godine unazad „izvlačeni” i određeni džipovi.

Kako saznajemo, grupu je organizovala osoba koja je i autor prvog računarskog softvera za licitacije, koje su emitovane pre oko dve godine. Ovaj slučaj SMS prevare je, kako tvrdi naš sagovornik, otkriven pre dva meseca u Državnoj lutriji Srbije (DLS), koja je pre pet meseci preuzela organizovanje ovih igara na sreću. Inače, DLS za sistem igara na sreću, kako saznajemo, ne koristi isti taj sistem koji je osmislio osumnjičeni, već ima „sličan drugačiji softver”.

– Sistem Državne lutrije Srbije zabeležio je da se jedna osoba više puta pojavljuje kao dobitnik nagrade u vrlo kratkom roku. To se desilo pre skoro dva meseca, kada je ceo slučaj predat u nadležnost policije i tužilaštva koji su započeli istragu i krenuli da prate sistem igara na sreću. Istraga je vrlo brzo pokazala da je reč o organizovanoj prevari, kao i o velikom broju vozila i stanova dobijenih na taj način. Jedna igrač je za godinu dana dobio osam automobila i jedan stan – kaže naš sagovornik.

Sistem državne lutrije Srbije, prema tvrdnji našeg sagovornika, ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, napadnut niti je bilo ko „upao” u njega. Da pojasnimo, prevara se, prema ovim tvrdnjama, sastojala u slanju velikog broja poruka sa više računara i telefonskih kartica, koje je, između ostalog, prilikom hapšenja policija i zaplenila.

– Oni su se organizovali tako što je jedan od njih bio zadužen za slanje poruka sa kombinacijama brojeva od 0 do 500, pa drugi od 500 do 1.000 i tako dalje, sa različitih kompjutera i programa. Prema pravilima igre, koja su jasno definisana, zabranjeno je i kažnjivo upravo ovakvo organizovano učestvovanje u igrama na sreću, kao i korišćenje dodatnih softvera i kompjuterskih programa za slanje poruka – kaže naš sagovornik.

Pošto se dobitnici ovih igara na sreću pozivaju na gostovanje u emisije koje ih emituju, osumnjičeni su u tu svrhu, za nekoliko stotina evra angažovali „dobitnike” da se pojave i uzmu nagradu, koju su ovi posle preuzimali. Novac su zarađivali tako što su vozila prodavali na auto-pijaci ili putem oglasa po ceni znatno nižoj od tržišne.

Policija je, podsetimo, prošle nedelje uhapsila 14 osoba zbog sumnje da su prevarom u SMS nagradnoj igri, u automobilima i stanovima, zaradili više od 100 miliona dinara. Imena kao ni način prevare nisu zvanično saopšteni. Četiri stana su za sada zapečaćena, dok se oko 50 zaplenjenih automobila „fijat punto”, „škoda oktavija” i „pežo 206”, „pežo 407” i „pasat” nalazi na parkingu MUP-a u Makišu.

Osumnjičeni su ova vozila, kako saznajemo, držali na raznim placevima širom Srbije, ali je najveći broj privedenih iz Beograda.

U prevari, tvrde upućeni, nije učestvovao niko od zaposlenih u Državnoj lutriji, kao ni u „Grand produkciji” i RTS-u koji su emitovali ove igre na sreću.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 09/03/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.