ŠARIĆ I JOŠ OSAM OSOBA NA OPTUŽNICI ZA PRANJE  NOVCA

Izvor: Kurir, 09.Avg.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠARIĆ I JOŠ OSAM OSOBA NA OPTUŽNICI ZA PRANJE NOVCA

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Darka Šarića i još osam osoba zbog pranja oko 20 miliona evra od prodaje kokaina, saopštio je specijalni tužilac MIljko Radosavljević.

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Darka Šarića i još osam osoba zbog pranja oko 20 miliona evra od prodaje kokaina, saopštio je specijalni tužilac MIljko Radisavljević.

Osim Šarića, optuženi su Radovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Ćopić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predraga Milosavljevića i Nebojša Jestrović, ali ako bude se došlo još do nekih saznanja i protiv tih lica biće podignuta optužnica.

Prema navodima tužioca oni su osnivali od šor kompanije i prali novac preko preduzeća u Srbiji i kupovali poljoprivredna dobra, prduzeća i drugu imovinu.

Udruživanje radi izvršenja krivičnih dela

Naime, Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo je novu optužnicu protiv Šarića, optuženog za šverc 2,5 tona kokaina, i još osam osoba kojom se terete za pranje novca i udruživanje radi izvršenja krivičnih dela.

Kako je na konferenciji za novinare rekao specijalni tužilac Miljko Radisavljević, novo u optužnici u odnosu na onu iz aprila je to što je njome, pored Šarića, obuhvaćeno još osam osoba koje se terete za pranje novca.

Radisavljević je kazao da je svim okrivljenima produžen pritvor. Od devetoro okrivljenih u pritvoru je sedmoro. "Darko Šarić i Zoran Ćopić su u bekstvu, pa smo iz tih razloga predložili da se njima sudi u odsustvu.

Tužilaštvo smatra da je zbog složenosti predmeta neophodno da se svim okrivljenima sudi u jedinstvenom postupku", rekao je Radisavljević.

Tužilac je dodao da optuženi, osim Šarića, nisu direktno učestvovali u krijumčarenju narkotika, ali su znali za tu aktivnost i bili zaduženi da novac zarađen od prodaje droge uvedu u legalne privredne i finansijske tokove.

  Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Ćopić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović  optuženi su da su novac prali od 2008. do 2010. godine.

"Prema dokazima kojima raspolažemo, smatramo da je do sada oprano više od 20 miliona evra koji su bili u vlasništvu ove kriminalne grupe. Imam razloga da verujem da je iznos i znatno veći", rekao je Radisavljević.

Pred sudom može da se nađe još okrivljenih

Tužilac je dodao da podizanjem optužnice postupak "nije u potpunosti definisan", odnosno da pred sudom može da se nađe još okrivljenih.

Radisavljević je dodao da je postupak pranja novca bio složen, da su osnovane of-šor kompanije koje su prebacivale "prljav" novac u Srbiju. Prema njegovim rečima, taj novac uplaćivan je na račune domaćih preduzeća, a deo novca je u kešu polagan u novosadskoj Metals banci.

Novac zarađen od droge korišćen je za izdavanje bankarskih garancija koje su zatim upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća, rekao je tužilac. Dodao je da je taj novac ulagan u Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice. Protiv tih preduzeća pokrenuta je finansijska istraga.

Za krivično delo za koje se terete optuženi zaprećena je zatvorska kazna od dve do 12 godina. Radisavljević je kazao da Tužilaštvo ne zna gde se krije Darko Šarić.

Specijalano tužilaštvo za organizovani krinimal podiglo je polovinom aprila optužnicu protiv Šarića i još 19 osoba osumnjičenih za krijumčarenje kokaina.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.