SAMOUBICE  U UNIFORMI

Izvor: Kurir, 03.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAMOUBICE U UNIFORMI

Najmanje 15 srpskih policajaca izvršilo samoubistvo u 2007. godini zbog besparice, maltretiranja i bolesti

BEOGRAD - Policajac Milan Kaljević (34) iz Banatskog Brestovca, čije je beživotno telo pronađeno prošle nedelje u šumi u Brestovcu, jedan je od najmanje 15 srpskih policajaca koji su u prošloj godini digli ruku na sebe! Osim samoubica u uniformi, u minuloj godini nije bio mali broj ni policajaca koji su život najpre oduzeli drugima, a zatim i sebi!

Razlozi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za ovakve tragične odluke su različiti, objašnjava za Kurir Momčilo Vidojević, član predsedništva Nezavisnog sindikata policije:

- Zbog lošeg materijalnog stanja, lošeg statusa u društvu, progona, maltretiranja i raznih vrsta tortura od strane neposrednih rukovodilaca, sve veći broj policajaca u Srbiji odlučuje se na samoubistvo. Iza nas su ratovi koji su prošli preko leđa svih građana Srbije, a preko leđa policajaca i malo više. Nažalost, ministarstva koja bi mogla da urade nešto pozitivno - ne rade ništa. Tu, pre svega, mislim na Ministarstvo rada i socijalne politike i na Ministarstvo zdravlja. Trebalo bi sprovesti redovne sistematske preglede sa najvećim učešćem neuropsihijatara, i to najmanje jednom godišnje. Nažalost, mnogi ne razmišljaju da ti isti policajci rade u velikoj masi građana sa oružjem - kaže Vidojević.

On podseća da veliki broj policajaca živi na rubu egzistencije i da mnogi od njih imaju nerešeno stambeno pitanje. U dosta slučajeva jedini izvor prihoda u porodici je skromna policijska plata, jer su mnogima od njih supruge nezaposlene, a deca se školuju. Skroman život na ivici bede navodi ih da se osećaju poniženim u društvu, pa se, zarad očuvanja dostojanstva, neretko odlučuju na samoubistva.

- Nažalost, i mnogi njihovi šefovi, posebno u jedinicama na terenu, nisu kvalitetni rukovodioci. Lako potežu za kažnjavanjem, uz obavezno maltretiranje i ponižavanje policajaca. Mnogi od njih veruju da je bolje rešenje da policajca kažnjavaju i maltretiraju nego da ga edukuju nekoliko godina kako bi dobili kvalitetnog policajca - zaključuje Vidojević.

Neimenovani policijski izvor navodi i konkretne primere nerazumevanja u službi zbog kojih su policajci oduzeli sebi život!

- Mladi policajac u Valjevu ubio se odmah posle disciplinskog postupka i pretnji koje su mu upućene! U Brusu je zabeležen slučaj komandira policijske ispostave koji na duši nosi trojicu ljudi! Naime, posle izlaska iz njegove kancelarije i prethodno obavljenog razgovora sa njim, ubila su se čak trojica policajaca - otkriva ovaj izvor.

On tvrdi da je slično i u drugim gradovima u Srbiji:

- Jedan od šefova novopazarske policije čovek je sa zdravstvenim problemima pod šifrom „F“ ( psihijatrijsko oboljenje). U Beogradu se pre nekoliko godina ubio policajac koji je u krajnjoj samoodbrani pucao na kriminalca, i kome je prekipelo kasnije kada je, zbog nepružanja pravne zaštite od strane MUP na sudu, bio potpuno iscrpljen finansijski. Isti je prethodno u više navrata tražio pomoć od svog komandira, koji ga je jednom čak isterao iz kancelarije - otkriva naš sagovornik.

On kaže i da nije mali deo policajaca koji se zbog raznih problema leče u neuropsihijatrijskim ustanovama, i koji ne mogu da se penzionišu jer im ponekad članovi komisija za penzionisanje traže novac! Veliki deo policajaca u pokušaju obezbeđenja svoje egzistencije podiže kredite koje ne mogu da vrate, a zatim, kad zapadnu u dužničko ropstvo, dižu ruku na sebe.[ antrfile ]

UBIJAJU PORODICE

Policajac Ivan Čorbić (23) ubio je 25. maja 2007. godine, ujutru oko 2.50 časova, u selu Šašincima kraj Sremske Mitrovice Momčila Grubića (24), teško ranio njegovog oca Đorđa (45), a zatim izvršio samoubistvo pucavši sebi u usta.

Slobodan Luković (57), penzionisani policajac i bivši vozač Slobodana Miloševića, posle kraće svađe ranio je iz pištolja Dobriju, sa kojom je nevenčano živeo, a potom je sa tri hica usmrtio njenog brata Dušana Nikolića (51) iz Rakara. Zločin se dogodio 1. maja, a Lukovića su prilikom pokušaja razoružavanja smrtno ranili policijski specijalci.

METAK IZ SLUŽBENOG PIŠTOLJA

Komandir pogranične policije u Bajinoj Bašti Dragan Marić (46) izvršio je 31. januara samoubistvo na radnom mestu, pucajući sebi u glavu iz službenog pištolja. Marić je neposredno pre samoubistva unapređen u komandira pograničnog bataljona policije, koji je krajem prošle godine od Vojske Srbije preuzeo obezbeđenje državne granice na Drini.

Policajac Vladimir Jeličić (22) izvršio je samoubistvo 31. marta, takođe pucnjem iz službenog pištolja, i to - u šupi u dvorištu porodične kuće u Valjevu.

Komandir policijske stanice u Malom Zvorniku Goran Milutinović (39) pucao je sebi u glavu na radnom mestu 28. avgusta. Damir Radulović (28) iz Bajmoka pucao je sebi u glavu iz službenog pištolja u policijskoj stanici u Subotici jer ga je ostavila supruga. Radulović se ubio 23. oktobra.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.