SAHRANJEN SUDIJA

Izvor: Kurir, 24.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAHRANJEN SUDIJA

Knjaževac se oprostio od Dragiše Cvejića, osumnjičeni za atentat Denis Ivanović, Elvis Čataković i Ivan Stojadinović ostaju u pritvoru

KNJAŽEVAC - Trojici osumnjičenih koje je policija privela u noći između petka i subote zbog sumnje da su učestvovali u atentatu na predsednika Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiše Cvejića (45) sinoć u 18 sati istekao je policijski pritvor i najverovatnije je da će im biti određen tridesetodnevni pritvor.

Osumnjičeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su Denis Ivanović, Elvis Čataković i Ivan Stojadinović, svi iz Knjaževca. Kako opet nezvanično saznajemo, Ivan je, po ranijem dogovoru s Elvisom i Denisom, ispred kuće sudije Cvejića u ulici Koste Racina broj 5 u Knjaževcu postavio ručnu bombu M-57, koju je sudija u petak ujutru oko 7.20, kad je krenuo na posao, aktivirao otvaranjem kapije.

Motiv ovog atentata još uvek nije poznat. Kako nezvanično saznajemo, osumnjičeni su prilikom policijskog ispitivanja negirali da imaju bilo kakve veze s atentatom. Analize DNK još nisu gotove, a ne zna se ni odakle je nabavljena bomba, ali postoje saznanja da je jedan od osumnjičenih posedovao bombu, koja je bila umotana u crvenu krpu i prilepljena selotejp trakom za kapiju sudije.

Ivan Stojadinović proveo je u zatvoru u Valjevu godinu i po dana jer je nakon kraće svađe motkom pretukao jednog Knjaževčanina. Ivan je završio samo dva razreda srednje škole, nezaposlen je i povremeno nadniči. Ivanova majka Dragica nam je rekla da ne veruje da je Ivan to mogao da uradi jer nije imao bombu, i da čak i ne zna da koristi oružje. Ivan i njegova majka žive u nedovršenoj kući u ulici Cara Dušana u Knjaževcu, i to od 10.000 dinara njene penzije. Ivanov otac živi na selu, a brat je zaposlen u Beogradu.

Elvis Čataković rođen je u Švajcarskoj, gde je neko vreme i živeo. I on je nezaposlen i osuđivan je zbog određenih krivičnih dela. U stanu živi s majkom, jednogodišnjom ćerkom i suprugom koja radi kao profesor nemačkog jezika. Komšije s kojima smo razgovarali kažu da ne veruju da je on učesnik u atentatu i da nikada u komšiluku nije pravio bilo kakve probleme.

Denis Ivanović je neko vreme živeo u Italiji, nezaposlen je i takođe osuđivan. Otac je dvojice sinova i jedini je koji je brinuo o svojoj 83-godišnjoj babi Darinki.

- Otac mu je poginuo još 1972, prilikom eksplozije u fabrici u Zvezdanu kod Zaječara u kojoj je radio - rekla nam je baba Darinka.

- Denis mi je jedini unuk. Ja sam nesposobna da sebi kupim lekove, hleb. Ne znam šta ću, a ne znam ni šta je uradio. Znam samo da je došla policija i odvela ga. Pretresli su stan.

Sudija Dragiša Cvejić, koji je u petak u 15.15 podlegao povredama u niškom KBC, u prisustvu rodbine, brojnih prijatelja i kolega sahranjen je juče na gradskom groblju u Knjaževcu. U zgradi suda je tokom prepodneva održana komemorativna sednica, a u opštini Knjaževac juče je bio dan žalosti.

Nad kovčegom predsednika Cvejića njegov zamenik Milomir Obradović je rekao da je Cvejić unapredio rad lokalnog pravosuđa, da je ovo opomena za sve i da će Opštinski sud u Knjaževcu pružiti punu pomoć policiji u rasvetljavanju ovog zločina, kao i porodici ubijenog Cvejića. Kako nam je juče rekao Miodrag Radosavljević, sudija Opštinskog suda u Knjaževcu, obezbeđenje ovog suda je pojačano, tako da osim sudske straže zgradu povremeno obilaze i policijske patrole. S obzirom na to da su postojala saznanja da su Cvejiću, kao i jednom broju sudija ovog suda, pretila određena lica, to je zameniku opštinskog javnog tužioca Dragani Sibinović i sudiji Zoranu Ristiću obezbeđena celodnevna policijska zaštita.[ antrfile ]

POSLEDNJE PISMO OD SINA JANKA

Predsednik opštine Knjaževac Gradimir Živković rekao je da je ubijeni predsednik Opštinskog suda Dragiša Cvejić bio izložen otvorenim pretnjama, ali da su one olako shvaćene. „Nismo ni bili svesni da se ovakav zločin može dogoditi“, rekao je Živković. „Uverili smo se da policija ulaže veliki napor u pretkrivičnom postupku i verujemo da će rezultata vrlo brzo i biti“, kazao je Živković.

Opštinsko veće je osudilo ovaj zločin, a u Domu kulture u Knjaževcu održana je vanredna sednica Skupštine opštine, na kojoj je, uz prisustvo članova najuže porodice, odata pošta nastradalom Cvejiću. Od Cvejića su se oprostili predsednik Živković i njegove kolege iz suda, a pročitano je i poslednje pismo Cvejićevog sina Janka (8) upućeno ocu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.