Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski tajkun uhapšen u Beogradu

Igor Čurkin, jedan od najvećih ruskih tajkuna, uhapšen je u sredu na Aerodromu „Nikola Tesla" u Beogradu po poternici ukrajinske policije, koja ga tereti za brojne prevare u procesu privatizacije, teške više od 40 miliona evra. Čurkin je priveden istražnom sudiji koji mu je odredio ekstradicioni pritvor, ekskluzivno saznaje „Blic" iz izvora bliskih srpskom pravosuđu.

Čurkin je pobegao iz Ukrajine početkom godine kada je tužilaštvo ove zemlje pokrenulo postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protiv njega zbog neregularnosti u procesu privatizacije kojom je on postao vlasnik „Crnomorskog brodogradilišta". Posle Čurkinovog bekstva, za njim je raspisana Interpolova poternica, na osnovu koje je prekjuče i uhapšen u Beogradu.

Poslednja afera s kojom se povezuje ruski tajkun jeste, kako prenose ruski i ukrajinski mediji, zaplena 500 kilograma narkotika na graničnom prelazu Čoku između Ukrajine i Mađarske. Naime, pola tone kokaina i marihuane tada su nađeni u pet kamiona koji su ulazili u Ukrajinu. Prema nezvaničnim informacijama tamošnjih medija, šleperi se dovode u vezu sa Čurkinovom fabrikom autobusa u Lavovu, jer je droga bila sakrivena u klima-uređajima koje su prevozili za tu fabriku. Prema dokumentaciji nađenoj kod vozača šlepera, trebalo je da uređaji budu instalirani u autobuse koji se proizvodi u Čurkinovoj fabrici.

Igor i njegov brat Oleg Čurkin ruskoj javnosti su postali poznati 2003. godine kada su na volšeban način privatizovali „Crnomorsko brodogradilište", najveće u bivšem SSSR i Evropi.

Braća Čurkin su i većinski vlasnici fabrike autobusa. Prema navodima medija, Oleg i Igor Čurkin su u prve tri godine poslovanja u brodogradilištu i fabrici autobusa zaradili veliko bogatstvo. Tamošnji mediji su ih svrstali među prvih deset tajkuna koji su do velikog bogatstva došli nakon raspada SSSR.

Samo prošle godine brodogradilište je ostvarilo profit od nekoliko miliona dolara. Inače, „Crnomorsko brodogradilište" je specijalizovano za proizvodnju brodova nosivosti do 105.000 tona.

Braća Čurkin početkom ove godine našla su se na udaru ukrajinskog zakona. Generalno tužilaštvo Ukrajine tada je pokrenulo proceduru za proglašenje nevažećim ugovora o kupovini brodogradilišta. U zahtevu tužilaštva navedno je da je u procesu privatizacije bilo puno neregularnosti, od kojih je najspornija bila optužba da je nezakonito smanjen paket državnih akcija. Afera je ponovo aktuelizovana pre nekoliko dana kada je Antimonopolski komitet Ukrajine dao dozvolu „Hersonskom brodogradilištu" da kupi više od 50 odsto akcija „Crnomorskog brodogradilišta", za koliko bi udeo braće Čurkin bio smanjen.

Upad policije u brodogradilište

U istrazi protiv Igora Čurkina, oružane jedinice ukrajinske policije su 3. avgusta ove godine upale u „Crnomorsko brodogradilište", ali i u još nekoliko drugih preduzeća u krugu brodogradilišta. Julija Timošenko, o čijoj se premijerskoj funkciji trenutno odlučuje u ukrajinskom parlamentu, posle upada policije izjavila je da vlasništvo nad „Crnomorskim brodogradlištem" od jednog klana sada preuzima drugi. Ona je navela da su vođe novog klana koji pokušava da zauzme brodogradilište bivši gubernator Nikolajevske oblasti Aleksandar Sadikov i kontroverzni biznismen Vadim Novinski.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.