Izvor: B92, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski avion gasi požare

Bela Crkva, Pirot, Svrljig, Kraljevo, Beograd, Niš -- Ruski avion, kapaciteta 40 tona vode, gasio je požar na Staroj planini u istočnoj Srbiji. Preko 100 većih požara i dalje ugrožava šume.

Posle lokalizovanja požara na teritoriji Pirotskog okruga, avion "iljušin 76" dejstvovaće i na drugim lokacijama u Srbiji. Pre dolaska aviona, vatrogasne ekipe bile su evakusane sa mesta požara. Taj požar smatrao se najkritičnijim u Srbiji zbog toga što je plamenu bilo 200 hektara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << borove sume i vatra se brzo širila. U dva navrata avion je ispustio ukupno 80 tona vode.

Na Staroj planini, u međuvremenu, izbio je još jedan požar kod sela Slavinja i Rosomać. Uprkos pokušajima da se požar ugasi uz pomoć ruskog aviona, on se i dalje razbuktava.

Trenutno vatrogasne ekipe pokušavaju da stave požar pod kontrolu, ali vatra dostiže i do 30 metara visine, što veoma otezava gašenje.

Uz pomoć ruskog aviona požari ne mogu biti ugašeni, već samo lokalizovani. Kada avion završi svoj deo posla, vatrogasne ekipe vratiće se na mesto požara da bi ga potpuno ugasile.

Požar ispred brane Zavojskog jezera, na Staroj planini, izbio je juče, a gorela je četinarska šuma. Zahvaćeno je 200 hektara u centru šume koja se prostire na oko 1.500 hektara.

Požar se brzo širi zbog smole i vetra, a vatrogasci obaraju drveće kako bi napravili protivpožarni pojas. Jedna osoba za koju se sumnja da je iz nehata izazvala požar paleći smeće privedena je, saznaje B92.

U međuvremenu, policijska uprava Pirota saopštila je da je pritvorena Letka M. zbog sumnje da je izazvala veliki šumski požar kod Zavojskog jezera na Staroj planini.

U saopštenju policije navodi se da je ona juče u dvorištu porodične kuće svog svekra na obali Zavojskog jezrera zapalila suvu travu i staro seno, a vatra se proširila na okolnu borovu šumu.

Osumnjičena za krivično delo izazivanje opšte opasnosti, Letka M. je sprovedena istražnom sudiji opštinskog suda u Pirotu.

Požar u Deliblatskoj peščari se proširio

Snažan vetar promenljivog pravca koji neprestano duva u Deliblatskoj peščari proširio je kasno popodne požar preko magistralnog puta Kovin - Bela Crkva u lovište koje se nalazi u drugom delu peščare.

"Vatrogasci, radnici Vojvodina šuma i stotinak pripadnika žandarmerije pokušavaju da lokalizuju požar i stave ga pod kontrolu", izjavio je Dejan Đurđević, načelnik sektora za zaštitu i spašavanje MUP Srbije.

Dodao je da povređenih nema i da je plamen oštetio jednu kuću u vikend naselju Dubovac koje se nalazi na obodu peščare. Materijalna šteta i uzroci požara biće naknadno utvrđeni.

Svi vlasnici vikendica koji su se danas nalazili u ovom naselju napustili su svoje kuće.

U gašenju učestvuje oko 15 vatrogasnih vozila i nekoliko stotina ljudi.

Mnogi od vatrogasaca i prpadnika žandarmerije koji gase požar u Deliblatskoj peščari veoma su iscrpljeni jer već nekoliko dana učestvuju u gašenju požara širom Srbije, rečeno je u štabu za odbranu od požara koji se nalazi u peščari.

Dragan Kojić je komandir zrenjaninske čete i zadužen je za kontrolu vatrogasnog topa koji izbacuje 2.000 litara vode u minuti. "Meni je prvi put ali ima kolega koji su gasili požar u Zrenjaninu 1996. Danas i nije toliko vruće, što je olakšavajuća okolnost", kaže on.

Vatrogascima su se pridružili i radnici Javnog preduzeća Srbijašume. Požar je izbio sinoć oko 22 sata. Mnogi od njih ostali su da rade prekovremeno.

Oni očekuju da sutra tokom prepodneva u pomoć dođe i ruski avion za gašenje požara koji već pomaže u gašenju drugih požara u Srbiji.

Vatra je tokom prethodne noći i danas uništila više od 400 hektara šume u Deliblatskoj peščari.

Priboj i Prijepolje

Tokom noći, vatrogasci i zaposleni u Šumskom gazdinstvu u Priboju i Prijepolju uspeli su da preseku nalet vatre na Crnom vrhu, u širem regionu kanjona Uvac.

Savladane su litice prema kanjonu i vatra je usmerena ka reci, tako da je, makar u ovom trenutku, stanje znatno bolje nego juče.

U gašenju požara i njegovoj lokalizaciji nema zapaženijeg odziva drugih preduzeća i institucija, ali ni građana, bez obzira što je vatrena stihija potencijalna pretnja i njihovoj imovini.

Drugo kritično mesto je požar na crnogorskoj teritoriji, uz granicu sa Srbijom, u regionu Kamene gore. Tokom noći, vatra je zapretila novim površinama kvalitetne četinarske šume, ali je preduzeto niz akcija i sprečen je prodor vatre na teritoriju pod kontrolom vatrogasaca iz Prijepolja.

Osim ova dva, u opštinama Polimlja zabeleženo je juče i desetak drugih, manjih požara.

Oni su ili potpuno ugašeni ili lokalizovani, ali je time samo upotpunjena statistika po kojoj je samo za nedelju dana bilo preko 60 intervencija vatrogasaca. Taj broj je najčešće dvomesečni prosek u normalnim situacijama.

Novi požar u Kuršumliji

Svrljig, Cer, Avala...

U Srbiji je vatra gorela i na brdima iznad Svrljiga, u rejonu sela Stolovi kod Kraljeva, u predelu Kamene gore, na planini Cer i na Avali. Vatra i dalje gori na Vidliču, na oko 70 hektara, ali je požar pod kontrolom.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova u Sektoru zaštite i spasavanja Predrag Marić izjavio je danas da je u poslednjih pet dana u Srbiji bilo 2.000 požara.

"Požari su zahvatili velike površine kod Pirota, Zavojskog jezera, Svrljiga, na Vidliču i Deliblatskoj peščari, ali svi su pod kontrolom i danas i sutra svi bi trebalo da budu ugašeni", rekao je Marić.

Nakon jučerašnjih požara na teritoriji kuršumlijske opštine, danas je izbio novi, u ataru sela Ivan Kula na oko dvadesetak kilometara od Kuršumlije.

Požar koji je juče u kasnim popodnevnim satima u selu Zegrova uništio oko 30 hektara borove šume, jutros je lokalizovan ali se, zbog opasnosti rasplamsavanja vatre, na ovoj lokaciji još uvek nalaze ekipe vatrogasaca I preduzeća Srbijašume iz Kuršumlije.

Međutim, danas posle podne novi požar je zahavatio šumu u ataru sela Ivan Kula. Šef Šumske uprave iz Kuršumlije Branislav Prolović kaže da su vatrogasne jedinice i ekipe Javnog preduzeća Srbijašume na terenu ali da se još uvek ne zna kolika je površina u pitanju.

"Brzo smo reagovali i poslali ekipe na teren. Očekujemo da nas izveste o obimu ovog požara. U požarima koji su bili prethodnih dana na teritoriji opštine Kuršumlija, najviše je stradala četinarska šuma, starosti od 20 do 25 godina", kaže on.

"Radi se o izuzetno kvalitetnim i vitalnim šumama koje izgorele. Jedan deo smo uspeli da sačuvamo, ali je veći deo stradao u požarima", kaze Prolović.

U požarima na 13 lokacija na teritoriji kuršumlijske opštine u proteklih nekoliko dana suma i poljoprivrednih useva, izgoreli su pomoćni objekti jednog seoskog domaćinstva i jedna trafo-stanica.

Vlada Kosova traži vanredno stanje

Vlada Kosova je, nakon vanredne sednice, na kojoj je razmatrano stanje nastalo usled požara na Kosovu, predložila šefu UNMIK-a Joakimu Rikeru da proglasi vanredno stanje odbrane od elementarnih nepogoda.

Prema rečima portparolke vlade Ulpijane Ljama, Kosovo je, što se tiče opasnosti od požara, od prošlog petka u vanrednom stanju.

Ona očekuje da šef UNMIK-a u roku od nekoliko časova proglasi vanredno stanje.

U UNMIK-u se, barem prema onomo što je rečeno na redovnoj konferenciji za novinare, situacija ocenjuje veoma ozbiljnom, ali još nema odluke šefa UNMIK-a o proglašavanju vanrednog stanja.

Vlada Kosova je za potrebe prevazilaženja opasnosti od požara na današnjoj sednici izdvojila 700.000 evra.

"Na Kosovu su u proteklih 15 dana registrovana 172 požara, u kojima je pričinjena znatna materijalna šteta, ali nije bilo žrtava", izjavio je večeras portparol Kosovske policijske službe Veton Ešljani.

Prema njegovim rečima, najviše požara je registrovano u regionu Prizrena - 71, Prištine - 41, Gnjilana - 22, Peći - 19, Mitrovice - 15 i Uroševca - četiri požara.

Ešljani je dodao da policija procenjuje da je broj požara koji nisu prijavljni policiji oko 320. Policija je podnela 20 krivičnih prijava protiv lica osumnjičenih za izazivanje požara, kazao je on.

Istovremeno, Kosovo se suočava i sa velikim problemima u snabdevanju vodom.

Takođe, zbog visokih temperatura vazduha neke od transmisionih trafo-stranica Kosovske elektroenergetske korporacije su juče ispale iz sistema, što je prouzrokovalo restrikciju električne energije.

Oprema najveći problem

Jedan od najvećih problema u gašenju požara je oprema jer Srbija ima samo jedan helikopter za te namene.

SFRJ je imala četiri aviona specijalizovana za gašenje požara, kanadere CL215. Njih je Jat preuzeo 1992, a tri godine kasnije prebačeni su u Grčku.

I pored upozorenja Vojske Jugoslavije da su avioni njeno vlasništvo, rukovodstvo Srbije je u februaru 1997. prodalo Grčkoj te letelice, 13 rezervnih motora i oko 3.500 delova opreme za 8,4 miliona dolara.

Prema pisanju medija, ne zna se gde je završio novac, a grčka štampa tada je upozoravala da i ostale republike SFRJ polažu pravo na deo novca od prodaje tih aviona.

Pilot Ištvan Viši, koji je nekada leteo tim avionima, navodi da bi oni sada mnogo pomogli da se ugase požari širom Srbije.

"Taj avion za 10 sekundi prikupi 5,5 tona vode i najbržim putem je dovede do požara, gde ljudska noga ne može da kroči, pa je efikasnost značajna. Ti avioni su daleko nadmašili očekivanja i opravdali postojanje, 30 godina u svetu gase požare", rekao je on.

Iako navodi da je njihovo održavanje skupo, Viši ističe da bi se oni isplatili već kod jednog većeg požara, tako što bi materijalna i ekološka šteta od požara bile manje.

U Ministarstvu finansija navode da već rade budžet za narednu godinu u kom će velika sredstva biti namenjena za vanredne situacije.

"Sigurno će u okviru tog budžeta ozbiljno biti razmatrani svi projekti, pa i neki od onih koji nisu bili u fokusu razmatranja u tekućem budžetu, između ostalih je tu pitanje vanrednih situacija, ne samo vrućina, nego možda i poplava i drugih katastrofa koje mogu da nas zadese", kaže ministar finansija Mirko Cvetković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.