Ruski FSB sprečio atentat na Lukašenka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2021, 21:30

Ruski FSB sprečio atentat na Lukašenka

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila je dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i izvrše atentat na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo - belorusko i američko, prenosi Sputnjik.

Akcija je sprovedena u saradnji sa beloruskim Komitetom za državnu bezbednost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da izvedu vojni puč „po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista“.

Kako je prenela beloruska strana, oni su se o svemu dogovarali preko mesindžera, a potom su rešili da organizuju susret u Moskvi sa određenim beloruskim generalima koji bi bili uključeni u ceo proces.

Iz FSB-a navode i je susret organizovan u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tokom puča zauzmu sve centre za emitovanje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sistem Belorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mesto predsednika kako bi tu funkciju mogao da obavlja „Komitet nacionalnog pomirenja“.

FSB dodaje i da su oni nakon hapšenja predati beloruskoj strani radi procesuiranja.

Lukašenko je večeras izjavio da je uhapšena grupa koja je planirala ubistvo njega i njegove dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FSB Rusije sprečio državni udar u Belorusiji

Izvor: RTS, 17.Apr.2021

Dvoje državljana Belorusije privedeni su u Rusiji zbog pokušaja državnog udara i planiranja atentata na predsednika republike Belorusije Aleksandra Lukašenka, rečeno je iz FSB-ovog Centra za odnose s javnošću. . U izveštaju se navodi, FSB Rusije je zajedno sa Komitetom...

Nastavak na RTS...

Beloruski predsednik Lukašenko kaže da je osujetio pokušaj puča

Izvor: Beta, 18.Apr.2021, 11:44

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je osujetio pokušaj državnog udara i pokušaj atentata na njega i njegovu porodicu, koji su planirale Sjedinjene Američke Države, i objavio da su uhapšene dve osobe uz pomoć Moskve.Beloruska bezbednosna služba (KGB) objavila je sinoć da je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.