Izvor: Blic, 12.Avg.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija od SRJ traži objašnjenje

Rusija od SRJ traži objašnjenje

MOSKVA (Beta-Rojters) Ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov zatražio je od jugoslovenskih zvaničnika da 'preispitaju stav' o dvojici Britanaca i dvojici Kanađana koje je uhapsila VJ, javila je juče ruska novinska agencija Interfaks. Izvori u ruskom MIP navode da je Ivanov od vlasti SRJ zatražio da se prema ovom incidentu odnose s najvećom pažnjom, te da razjasne okolnosti pod kojima su uhapšeni, kao i uslove u kojima se uhapšeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sada nalaze.

Jugoslovenska strana je, kako tvrdi isti izvor, obećala da će savet šefa ruske diplomatije 'uzeti u obzir'.

Nešto ranije, šef kanadske diplomatije Lojd Egzvorti saopštio je da je od ruskog kolege zatražio pomoć u pregovorima o oslobađanju uhapšenih. 'Dogovorili smo se da će naše dve diplomatske misije u Beogradu veoma tesno sarađivati, zajedno s britanskim zvaničnicima i britanskom vladom', rekao je Egzvorti.

'Rusi imaju veoma aktivnu misiju u Beogradu i njihov ambasador uživa veliki ugled. Pokušavamo da mobilišemo više različitih strana da pomognu u oslobađanju dvojice Kanađana i dvojice Britanaca', kazao je kanadski ministar inostranih poslova.

Egzvorti je i od Kanađana srpskog porekla zatražio da se zauzmu kako bi ceo slučaj dobio što više publiciteta u Beogradu. Otava će, kako je najavio, poslati još visokih konzularnih zvaničnika u Beograd kako bi 'taj težak slučaj bio što potpunije pokriven'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.