Rumunski porez na debljinu

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jan.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski "porez na debljinu"

Bitka protiv gojaznosti u Evropi uzima maha, a prva zemlja koja će uvesti "porez na debljinu" biće Rumunija.

Rumunsko Ministarstvo zdravlja je, kako prenosi londonski "Tajms", najavilo da će brza hrana koja sadrži više soli, masti i šećera biti dodatno oporezovana. Time će, kako se očekuje, biti poboljšan kvalitet ishrane stanovništva i biće popunjen državni budžet, koji je posle recesije koja je teško pogodila Rumuniju proteklih godinu dana, poprilično ispražnjen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Novi porez će predstavljati deo prodajne cene brze, odnosno nezdrave hrane, ali mineralna voda i sokovi neće biti dodatno oporezovani. Rumunski zvaničnici navode da jedna četvrtina stanovništva te zemlje spada u kategoriju gojaznih. Mera Bukurešta omogućiće uvođenje sličnog poreza i u drugim zemljama EU, piše "Tajms".

Evropska komisija je rekla da Rumunija, koja je postala članica EU 2007. godine, "slobodno može povećati porez na ovaj način".

Međutim predsednik rumunskog sindikata prehrambene industrije Dragoš Frumosu tvrdi da su takvi planovi kontraproduktivni. Porez na brzu hranu će dovesti do povećanja cena i smanjenja prodaje, zbog čega će multinacionalne kompanije biti primorane da odu u druge zemlje, pa će mnogi Rumuni ostati bez posla, smatra Frumisu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.