Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ročište u procesu Reljić-Popović

Beograd -- Pred Prvim opštinskim sudom održano ročište u procesu glavnog urednika NIN-a Slobodana Reljića protiv Vladimira Bebe Popovića.

To je, inače, jedan od retkih slučajeva u kojima je neko od novinara tužio bivšeg Šefa vladinog Biroa za informacije. Glavni urednik NIN-a podneo je krivičnu prijavu pre tri godine zbog ugrožavanja sigurnosti. Vladimir Popović i Komitet pravnika za ljudska prava tvrde da je reč o još jednom političkom procesu.

Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Reljić podneo je tužbu zbog toga što ga je, kako kaže, Popović opsovao u sudnici tokom postupka koji je vođen 2003. godine kada je Vladimir Popovic tužio NIN odnosno novinarku Marijanu Milosavljević. Reljić tvrdi da mu je Popović tada, kroz psovanje zapravo izrekao pretnju. Vladimir Popović kaže da to nije tačno i da nikoga nije opsovao.

Od četiri svedoka koji su danas u sudu dali svoj iskaz, jedan je rekao da je i čuo i video kada je Popović opsovao Reljića, dok su ostali rekli da to nisu čuli. "Pravo okrivljenog je da se brani kako to ume i zna, a Popović to obilato koristi i sada želi da jednom promenadom svedoka dokaže negativnu činjenicu da to nisu čuli, ali to je njegovo pravo. Ja ga razumem, on želi da izbegne neprijatnosti kada se utvrdi da je to tako", kaže advokat Slobodan Šoškić.

Zanimljivo je i to da je kao svedok bila pozvana i sudija Gordana Komnenić u čijoj se sudnici dogodio navodni incident. Ona je rekla da nije čula psovku koju je Reljiću uputio Popović. Bivši šef biroa zatražio je da sud ponovo sasluša novinara NIN-a Slobodana Ikonića koji je kao svedok tvrdio da je čuo psovke. Popović kaže da je u pitanju lažni svedok, jer tog spornog dana nije ni bio u sudnici i da je to dokaz političke pozadine tog procesa.

"Vi ste imali priliku da na današnjem suđenju vidite kako izgleda država u kojoj živimo, imali smo priliku da vidimo da je ta tužba nastavak hajke koju to mafijaško glasilo NIN sprovodi protiv mene već 4 godine. Imali ste priliku da vidite da ne prezaju ni da dovode lažnog svedoka, čoveka koji uopšte nije bio na suđenju", rekao je Popović.

Popović kaže da će protiv Ikonića zbog, kako tvrdi, lažnog svedočenja podneti krivičnu prijavu, a advokat Šoškić ocenjuje da sud i bez svedoka ima dovoljno činjenica da presudi u korist Reljića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.