Rizične zemlje i dalje turističke destinacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2016, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizične zemlje i dalje turističke destinacije

Ministarstvo spoljnih poslova je zbog pogoršane bezbednosne situacije obelodanilo da građani naše zemlje na sopstveni rizik putuju u devet zemalja. Jedina država koja je na tom spisku, a popularna je među našim državljanima kao destinacija za odmor, jeste Tunis. Radio-televizija Vojvodine je proverila da li ima ponuda u turističkim agencijama za bezbednosno nestabilne destinacije.

Ratovi, migrantska kriza, međunarodne tenzije i konflikti, kao i strah od terorizma, očekivano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su se odrazili i na turiste i njihov pristup omiljenim destinacijama.

Na spisku zemalja u kojima Ministarstvo spoljnih poslova ne garantuje bezbednost našim građanima nalaze se Irak, zapadna obala Izraela, Jemen, Južni Sudan, Liban, Libija, Mali, Mauritanija, ali i Tunis, koji je bio veoma popularna destinacija kod nas, ali se posle nekoliko terorističkih napada situacija promenila.

I pored izdavanja pomenute liste, Ministarstvo spoljnih poslova ne može da spreči turističke agencije da daju ponude za zemlje koje su na njoj. U tom slučaju, tvrde iz ministarstva, građani na sopstveni rizik posećuju odabranu državu, te treba da poštuju određena bezbednosna pravila ponašanja.

"Mi imamo situaciju u Tunisu koja se desila ranije, kada je izvršen taj napad, mi smo evakuisali naše građane, jer je bilo preko 50 naših građana, a istovremeno kada je taj avion odlazio, došao je drugi sa našim turistima koji su hteli da uzmu rizik. Na sreću ništa se nije dogodilo, ali preporučujemo da se pridržavate uputstava koja su data na sajtu MSP", kaže Dragan Momčilović, v.d pomoćnika ministra spoljnih poslova za konzularne poslove.

Posle novembarskih terorističkih napada u Parizu, bezbednosna situacija u toj zemlji se promenila, pa tako iz Ministarstvo spoljnih poslova pozivaju na oprez, i ponašanje u skladu sa uputstvima svih naših građana koji planiraju da posete glavni grad Francuske.

207

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.