Rešeno ubistvo Ćuruvije?

Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešeno ubistvo Ćuruvije?

Slavko Ćuruvija (arhiv, FoNet)

Beograd -- Istražni sudija Dragan Lazarević završio sprovođenje istražnih radnji u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu završio je istražne radnje u predmetu ubistva novinara Slavka Ćuruvije i predmet će naredne nedelje biti prosleđen Specijalnom tužilaštvu, potvrdila je portparolka suda Maja Kovačević.

Kako saznaje B92, istražni sudija je saslušao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više desetina svedoka. U daljem postupku, tužilaštvo će, kada sledeće nedelje dobije predmet, na osnovu svega što je prikupljeno odlučiti da li ima dovoljno dokaza da podnese zahtev za sprovođenje istrage, i posle više od osam godina otvori taj predmet.

Sudija je istražne radnje sprovodio po zahtevu specijalnog tužioca i saslušao je više od 50 svedoka, a slučaj će biti predat specijalnom tužiocu naredne nedelje. Sudska obrada slučaja Ćuruvija počela je u januaru, a mesec dana pre toga specijalni tužilac Slobodan Radovanović je potvrdio poznate tvrdnje da je to političko ubistvo, iza kog su stajale državne strukture.

Pre tri godine, u emisiji B92 Insajder, objavljeno je da postoji svedok koji je video zločin i identifikovao Luku Pejovića, nekadašnjeg pripadnika JSO-a, u međuvremenu pokojnog, kao čoveka koji je ubio Slavka Ćuruviju.

Novinari Insajdera su saznali i da je svedok o svemu dao pisanu izjavu policiji, a izjava je u MUP-u.

Današnje Večernje novosti su objavile da će najkasnije za dve sedmice biti uhapšeni osumnjičeni za organizovanje i učešće u ubistvu Ćuruvije. Protiv njih će biti pokrenuta i istraga u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, piše list pozivajući se na izvore bliske Tužilaštvu.

Prema tom izvoru, predistražne radnje i izjave pripadnika Državne bezbednosti, od kojih su neki bili uključeni u praćenje Ćuruvije, dovele su do napretka u utvrđivanju činjenica koje upućuju i na naručioce i na organizatore i na izvršioce ubistva Ćuruvije u aprilu 1999. i dovoljne su da se traži hapšenje i sprovođenje istrage protiv svih koji su u tome učestvovali.

Izvor lista kaže da se svi akteri ubistva možda neće naći iza rešetaka jer su neki trenutno van zemlje, a drugi su, u međuvremenu, stradali.

Slavko Ćuruvija, vlasnik Dnevnog telegrafa i magazina Evropljanin ubijen je 11. aprila 1999. Odmah posle ubistva, na zahtev porodice, podneta je krivična prijava protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Mire Marković i NN izvršilaca.

Jovo Ćuruvija: Manipulacija

Jovo Ćuruvija, brat Slavka Ćuruvije, izjavio je za B92 da su navodi u Večernjim novostima "manipulacija".

"Ovo što su uradili je skandal. Nigde ni u jednoj ozbiljnoj državi ne obaveštavaju učesnike u ubistvu da će biti uhapšeni. Ovo je još jedan pokušaj da se udbaši i njihovi saradnici spasu. Tekst u Novostima je manipulacija", rekao je Ćuruvija.

On je naveo da vlast mora da otore arhive tajnih službi kako bi se otkrili svi učesnici u ubistvu Ćuruvije.

"Država je organizovala ubistvo i nove vlasti moraju da otvore arhive i dosijea svih tajnih službi i pred lice pravde izvedu zločince, uključujući naručioce, organizatore i ubice, kao i one koji su pratili Slavka i ubicama saopštavali njegovo kretanje sve do trenutka ubistva."

"Na žalost, do sada su ih vraćali na posao, pa čak i unapređivali. Sve dok to ne urade, Srbija ostaje varvarska kakva je bila u vreme vladavine para Milošević-Marković."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.