Rešavanje problema loših kredita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2015, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje problema loših kredita

Poreske prepreke za otpis nenaplativih kredita biće otklonjene do kraja godine, saznaje Tanjug.

Otklanjanje poreskih prepreka je samo jedno od rešenja za tretiranje loših pozajmica koje je sadržano u Strategiji za rešavanje problematičnih kredita koju je Vlada Srbije juče usvojila sa ciljem da u narednom periodu, po rešavanju ovog problema, ostvaruje veće prihode u budžetu.

Poreski stručnjak Milica Bisić objašnjava za Tanjug da su propisi danas takvi da, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kada preduzeće uzme kredit to nije oporezivo, već se tretira kao zaduženje firme prema trećem licu. Otplata glavnice, objašnjava ona, takođe nije rashod.

"Ono što je poreski bitno, jeste da se kamata na uzeti kredit priznaje kao rashod u poreskom bilansu. Tako da, ukoliko dođe do oprosta duga, novac koji je primljen, više nije obaveza i on se mora pokazati kao prihod u bilansu uspeha i predmet je oporezivanja", navodi Bisić.

Vladina Strategija za rešavanje problematičnih kredita predviđa i rešenja kao što su unapređenje kapaciteta banaka da rešavaju loše kredite (NPL), ali i povećanje kapaciteta sudova i državnih institucija kao poverilaca u postupcima restrukturiranja.

Planirano je da se unaprede sudovi, sudsko i vansudsko restrukturiranje i stečaj, izvršenja, a radiće se i drugačija procena vrednosti objekata pod hipotekom.

Za sve ove oblasti vlada će predlagati izmenu propisa, a u stečajnim postupcima će biti poverilac.

Strategija se, međutim, nije bavila stečajem građana - fizičkih lica, niti eventualnom prodajom potraživanja od građana, već će time baviti naknadno u posebnim analizama i rešenjima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.