Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Hapšenje Đorđevića "dobar signal saradnje s Hagom

Evropski komesar za proširenje Oli Ren pozdravio je danas hapšenje penzionisanog generala Vlastimira Đorđevića kao Hapšenje Đorđevića "dobar signal saradnje s Hagom"dobar signal saradnje s Haškim tribunalu", ali je i izrazio nadu da će doći do daljih akcija u pravcu te saradnje tokom narednih nedelja, izjavila je Tanjugu u Briselu njegov portparol Kristina Nađ.

"Komesar Ren pozdravlja vest da je haški optuženik Vlastimir Đorđević uhapšen zahvaljujući zajedničkim naporima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Haškog tribunala, crnogorskih i srpskih vlasti", prenela je Nađova.

"Radi se o dobrom signalu saradnje s Haškim tribunalom i Evropska komisija očekuje da će doći do daljih akcija u tom pravcu tokom narednih nedelja. Puna saradnja s Hagom ostaje uslov za zaključenje sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", naglasio je evropski komesar.

Hapšenje Đorđevića je pozdravila i Kristina Galjak, portparol Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane.

"To je dobra vest i veoma važan korak (") puna saradnja s Haškim tribunalom je neophodna za razvoj odnosa sa Evropskom unijom", izjavila je Galjakova Tanjugu.

Ministri spoljnih poslova EU će sutra na Savetu ministara u Luksemburgu razmatrati odnose sa Srbijom i u zaključima "pohvaliti dokaz opredeljenja nove vlade u Beogradu po pitanju pune saradnje s Haškim tribunalom koji je omogućio Evropskoj komisiji da nastavi pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, 13. juna".

Teri Dejvis pozdravio hapšenje Vlastimira Đorđevića

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis pozdravio je danas hapšenje haškog optuženika Vlastimira Đorđevića, ocenivši da ostlaim optuženicima u bekstvu "ističe vreme", saopštio je danas Savet Evrope.

Dejvis je čestitao vlastima Crne Gore na hapšenju Đorđevića.

"Jednog za drugim, begunce na Balkanu hapse vlasti u zemljama članicama Saveta Evrope. Oni se ne mogu doveka kriti - vreme ističe za sve njih", navodi se u saopštenju generalnog sekretara Saveta Evrope.

Nikiforov: Hapšenje - znak dobre saradnje u regionu

Portparol Haškog suda Anton Nikiforov odao je priznanje crnogorskoj policiji i vlastima Srbije povodom današnjeg hapšenja u Crnoj Gori bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlastimira Đorđevića, optuženog za ratne zločine na Kosovu.

"Želimo da odamo priznanje crnogorskoj policiji i srpskim vlastima zbog još jedne uspešne operacije", rekao je Nikiforov, uz konstataciju da je hapšenje izvršeno uz saradnju tužilaštva tribunala, crnogorskih vlasti i Srbije.

"To je znak dobre saradnje koju smo uspostavili na nivou regiona", ocenio je Nikiforov.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.