Rekordna zagađenost vazduha u Boru

Izvor: B92, Beta, 02.Jan.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna zagađenost vazduha u Boru

Bor -- U Boru je juče zabeležena sto puta veća zagađenost od dozvoljene. Jutros je nivo čestica u granicama dozvoljenog nakon što je Topionica privremeno zatvorena.

Najnovija merenja govore da je prisustvo sumpor dioksida 67,4 mikrograma po metru kubnom. Prvog dana 2009. godine u naselju Brezonik u Boru je zabeležena rekordna zagađenost iz pogona Topionice bakra. Izmerena vrednost bila je 38.171 mikrogram po kubnom metru vazduha, a maksimalno dozvoljena količina ovog gasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 300 mikrograma.

Topionica je prestala sa radom, ali i dalje sve zavisi od vremenskih prilika.

Republička inspektorka za zaštitu životne sredine Gorica Ćurčić kaže da je jučerašnja koncentracija bila enormno visoka zahvaljujući magli, iako su pogoni Topionice bakra bili zaustavljeni.

Zbog alarmantne situacije u Topionici su na jedan dan zaustavili proizvodnju. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da je zaustavljen reaktor i proizvodnja u fabrici sumporne kiseline u Boru.

Naime, sumpor dioksid, koji se oslobađa pri proizvodnji bakra, koristi se u Fabrici sumporne kiseline kao sirovina i na taj način se smanjuje emitovanje tog gasa u atmosferu.

To je tokom jučerašnjeg dana smanjilo količinu sumpor-dioksida u vazduhu za polovinu, ali je ona i dalje ostala visoka do jutros, kada smanjena na normalu.

Topionica je nakon pauze danas nastavila proizvodnju, tokom koje se redovno prati aerozagađenost, kažu u toj fabrici.

Goran Vasković iz naselja Brezonik rekao je da zagađenja iz obližnje Topionice bakra ima često, ali nikada u meri kao juče. "Oseća se smrad, gušenje, inače se vidi kao magla, kao oblak, a u ustima imam osećaj gvožđa. Kasnije sam imao problem sa stomakom, galvoboljom", priča Vasković.

Upravnik Topionice Slaviša Stefanović rekao je da je do ovako visoke koncentracije sumpor-dioksida došlo zbog veoma nepovoljnih meteoroloških uslova. On smatra da ubuduće neće biti zagađenja, jer će fabrika sumporne kiseline, kako je rekao, apsorbovati 80 odsto gasa.

"Do povećane koncentracije je došlo zbog povišenog vazdušnog pritiska koji je bio u jutarnjim satima u Boru. Ne bi trebalo očekivati dalje akcidentne situacije s obzirom da kreće fabrika sumporne kiseline, povlači gas i ostaje nešto malo viška", kaže on.

"U zavisnosti od pravca duvanja vetra, odnosno u zavisnosti od vremenskih uslova mi reagujemo odmah i preduzimamo sve mere za smanjenje zagađenosti", rekao je Stefanović.

Fond za zaštitu životne sredine Ministarstva za ekologiju i Fond Ministarstva za nacionalni investicioni plan, odobrili su krajem decembra za RTB Bor 100 miliona dinara za projekat "Smanjenje emisije sumpor-dioksida iz pirometalurških pogona".

Vršilac dužnosti generalnog direktora RTB Bor Blagoje Spaskovski je reklao da se ugradnja mokrih elektrofiltera u Topionici i rafinaciji bakra očekuje za dva meseca i da će to doprineti da vazduh bude čistiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjeno zagađenje u Boru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2009

BEOGRAD, BOR - Koncentarcija sumpor dioksida u Boru, danas će zahvajjujući vetru znatno smanjena, a prema podacima, od 12.33 iznosi 67,4 mikrograma po metru kubnom, što je znatno ispod dozvoljenih 350 mikrograma, izjavila je danas Tanjugu republički inspektor za zaštiti životne sredine Gorica Ćurčić...Ona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zagađenost zaustavila borsku topionicu

Izvor: Politika, 02.Jan.2009

Nova godina u gradu bakra počela velikom dramom zbog povećanja sumpor-dioksida gotovo sto trideset puta većeg od prihvatljivog ..Koncentracija sumpor-dioksida juče je u Boru i okolini pala na 67,4 mikrograma po kubnom metru, posle rekordne zagađenosti zabeležene prvog dana nove godine, kada je...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.