Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan broj požara kod Prokuplja

Prokuplje, Atina -- Zbog izuzetno visokih temperatura na području opštine Prokuplje zabeležen je rekordan broj šumskih i poljskih požara.

Šef odseka za zaštitu i spasavanje SUP-a Prokuplje Srđan Mitrović rekao je agenciji Beta da je jučerašnji dan bio rekordan u negativnom smislu jer je u toj opštini besnelo pet šumskih požara na prostoru od oko 200 hektara. Goreli su nisko rastinje, borove i hrastove šume u selima Staro Momčilovo, Donja Rečica, Bresnica, Zdravinje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Najteža situacija bila je u selu Končić, gde je vatra zahvatila 100 hektara pod šumom, vinogradima i voćnjacima, i proširila se na samo selo.

U gašenju požara učestvovale su sve vatrogasne jedinice sa tog područja, a pomagali su i niški vatrogasci. Požar je lokalizovan i ugašen tek u večernjim satima.

"Vatra koja je progutala dve kuće i staju na ulasku u selo, zaustavljena je uz veliko požrtvovanje vatrogasaca i meštana, i požar je u ranim jutarnjim satima potpuno ugašen", rekao je Mitrović.

Jučerašnji šumski požari progutali su i dve pomoćne zgrade u selima Lukomir i Dražanovac, u opštini Žitorađa, a požar većih razmera juče je besneo i u opštini Kuršumlija, u selu Vukojevac, uz samu administrativnu liniju sa Kosovom.

Smrt u požarima na jugu Grčke

Najmanje šest osoba je poginulo i više hiljada hektara zemlje je uništeno u požarima koji su jutros izbili na jugu Grčke.

Kako su javile agencije pozivajući se na lokalne zvaničnike, najveći požari izbili su na jugu Peloponeza. Zbog jakih vetrova avioni nisu mogli da polete, tako da su u gašenju požara za sada angažovani samo vatrogasci na terenu.

Vlasti su evakuisale deo grada Areopolisa, koji se nalazi oko 280 kilometara južno od Atine i više obližnjih sela.

Prve četiri žrtve požara, koje još nisu identifikovane, pronađene su u okolini Areopolisa, rekao je portparol vatrogasne službe Nikos Diamandis.

Mediji su javili da su, u istoj oblasti, kasnije pronađena još dva tela, ali u vatrogasnoj službi ta informacija još nije potvrđena.

Diamantis je rekao da je "situacija dramatična", kao i da je od juče ujutru izbilo 129 požara širom Grčke, između ostalog u Elefsini, gde su smeštene najveće grčke rafinerije nafte.

U Grčkoj su u poslednja dva dana zabeležene tropske temperature od skoro 40 stepeni, što je treći toplotni talas ovog leta.

Velike vrućine su pomogle i širenje katastrofalnih požara u kojima su do danas izgubila život tri meštana i dvojica vatrogasaca.

Gori i Sicilija, uhapšeni čobani

Italijanska policija privela je četvoricu čobana osumnjičenih za podmetanje požara koji danima plamti na Siciliji. Policija je celu noć ispitivala čobane čiji je automobil viđen u zoni zahvaćenoj požarom.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu pošto je stanovništvo prijavilo da kasni intervencija civilne zaštite.

Zbog požara su umrle tri osobe, a veći broj ljudi je potražio lekarsku pomoć zbog gušenja od dima. U mestu San Martino del Skale kod Palerma veliki broj kuća je evakuisan.

Troškovi gašenja požara u Italiji ove godine koštaju oko 400 miliona evra, a štete se procenjuju na oko 800 miliona evra, prenose agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.