Reka Sava u porastu

Izvor: B92, Tanjug, 06.Dec.2010, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reka Sava u porastu

Šabac, Beograd -- Nivo Save kod Šapca stagnira, ali je u selu Provo reka i dalje u porastu. Ekipe MUP-a Srbije ojačavaju nasip kako bi sprečile plavljenje tog sela.

Sava kod Šapca od jutros stagnira, ali je u selu Provo reka i dalje u porastu.

Ekipe Sektora za venredne situacije MUP-a Srbije zajedno sa Štabom opštine Vladimirci ojačavaju nasip kako bi sprečili plavljenje branjenog dela sela. Pod vodom je na stotine hektara obradivih površina, stoka je evakuisana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a sve je spremno i za evakuaciju stanovništva ukoliko reka pređe preko nasipa.

Sava na najkritičnijem delu, u selu Provo tokom noći je porasla za 34 centimetra i dalje nadolazi.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije ojačavaju nasip dug 15 kilometara kako bi se sprečilo plavljenje ovog područja, navodi Branko Jovanović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom u Sektoru za vanredne situacije MUP-a.

"Pripadnici Sektora su na terenu, očekujemo da nam se pridruže i meštani. Džakovi se pune i postavljaju na nasipu, tamo gde je potrebno. Postavljanje džakova obavljamo u saradnji sa Vodoprivrednom zajednicom 'Sava’”, kaže Jovanović.

Predsednik opštine Vladimirci Vladica Marković kaže da Opštinski štab za vanredne situacije preduzima potrebne mere da se sačuvaju plodne oranice i kuće u priobalnom području reke Save.

Pomoć Ministarstva

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dodeliće hitnu pomoć od 9,5 miliona dinara za područja u Srbiji koja su ugrožena nedavnim poplavama.

Više o tome u posebnoj vesti.

"Štab je trenutno angažovan na obezbeđivanju smeštaja za evakuaciju dela stanovništva Prova, odnosno dela vikend naselja i to je prevashodni cilj štaba”, kaže on.

Meštani Prova, sela koje je od početka godine peti put na udaru vodene bujice, evakuisali su stoku. Pod vodom je stotine hektara obradivih parcela, zasejanih kulturama.

"Imao sam nešto pšenice, lucerku i spremljenu zemlju za obradu. Sve je pod vodom, nema ništa od toga”, kaže Branislav Đurđević.

"Za kukuruz je uzorano, ne seje se do proleća ali ako se voda ne povuče, to će biti ugroženo kao i prošle godine”, kaže Dušan Ivanković.

Sava kod Šapca tokom noći poplavila je parking policijske stanice na Starom gradu. Pod vodom je i kompleks sportsko-rekreativnog centra.

Reka je od jutros na ovom delu u stagnaciji, ali su pripremljeni džakovi sa peskom za slučaj da Sava ponovo počne da nadolazi.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže za B92 da je noć u Šapcu i okolini protekla mirno. Vodostaj je meren u 6 sati jutros i pokazao je da je Sava u stagnaciji. Ipak, dodaje on, u narednih 48 sati treba biti na oprezu.

Prema njegovim rečima, nema najava da će doći do ugrožavanja obala kod Obrenovca.

"Ono što nas posebno raduje je da se Lim vratio u korito i da su praktično sve ekipe sektora za vanredne situacije koje su od srede na terenu, redukovane u toku jučerašnjeg dana", kaže Marić.

On, međutim, dodaje da problem prave podzemne vode u svim mestima u kojima je bilo poplavnih talasa.

"To je nešto sa čim se sada borimo. Kao što je ranije rečeno, sanacija će potrajati, isušivanje, crpljenje vode, sigurno u narednih dvadesetak dana. Sa tim u vezi su i podzemne vode koje su prisutne u svim ovim krajevima i to je poseban problem sa kojim se suočavamo", kazao je on.

Beograd: Nema razloga za paniku

Redovna odbrana od poplava u Beogradu proglašena je kod Progara i Obrenovca, kaže za B92 rukovodilac odbrane od poplava za vodno područje Beograd Ivan Karić i dodaje da se situacija pomno prati, pa nema razloga za paniku.

"Mi kontrolišemo 60 kilometara toka reke Save i 80 kilometara toka reke Dunav. Ono što je karakteristično za reku Savu je da tih 60 kilometara predstavljaju, u stvari, jednu ogromnu veliku ravničarsku reku, koja ima široko korito, koja ima zaista veliki kapacitet da prihvati svu vodu, tako da ono što plahovita Drina može da uradi u svom neposrednom okruženju, kada dođe u reku Savu to više nije ta moćna Drina. Zato govorimo o Savi da najveći problemi se javljaju do Šapca", rekao je on.

Karić je bio gost u Vestima TV B92, a snimak celog gostovanja možete pogledati ovde:

Povlačenje Drine

Predsednik Skupštine opštine Loznica Vidoje Petrović izjavio je jutros da je u toj opštini poplavljeno oko 6.000 hektara i da je oko 1.000 objekata, stambenih kuća, ekonomskih zgrada i vikendica bilo pod vodom.

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije u Loznici Petar Katanić rekao je danas da se duž čitavog toka, od Gornje Koviljače do Novog Sela, Drina uglavnom povukla u korito, osim sa nižih površina, a pod vodom je i dalje veliki broj stambenih i drugih objekata.

Prema njegovim rečima, Gradski štab je formirao ekipe koje rade na prepumpavanju vode iz dvorišta i porodičnih kuća, koje potom dezinfikuju stručni timovi Zdravstvenog centra ''Dr Milenko Marin'' u Loznici.

U Banji Koviljači su i dalje u punom pogonu velike pumpe preduzeća koje danonoćno prepumpavaju podzemne vode koje su u blizini magistralnog puta poplavile pedesetak stambenih i drugih objekata, ali je uspešno sprečena veća poplava tog turističkog mesta, rekao je Katanić.

On je objasnio da se, zbog toga što su pumpe i prateća oprema, kojima je Loznici priteklo u pomoć Javno preduzeće ''Vojovodinavode'', postavljene na magistralnom putu, umesto tom deonicom, saobraćaj na pravcu Loznica - Mali Zvornik u oba smera nesmetano obavlja kroz Banju Koviljaču.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.