Redžepi: Deo krovnog pokrivača nedostaje od ranije

Izvor: Glas javnosti, 17.Apr.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redžepi: Deo krovnog pokrivača nedostaje od ranije

PRIZREN - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da nestanak dela krovnog pokrivača sa jedne od crkava u Prizrenu nije rezultat verske netolerancije.

Sa crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu ukraden je deo krovnog olovnog pokrivača, a vladika raško-prizrenski Teodosije uputio je pre tri dana tim povodom protest međunarodnim institucijama na Kosovu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova je rekao da je policija obavila istragu i utvrdila da deo krovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pokrivača nedostaje od ranije i da to nije rezultat verske netolerancije u ovom gradu.

Redžepi je dodao da je policija izveštaj o ovom događaju prosledila grčkom ambasadoru Dimitrisu Moskopulosu, koji je posrednik za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa SPC na Kosovu, kako ovaj događaj ne bi bio politizovan.

On je rekao da je policijskom istragom utvrđeno da je deo krovnog pokrivača sa crkve nestao ranije i da je moguće da je vetar prouzrokovao oštećenje ili čak da izvođač radova nije do kraja obavio posao.

Redžepi je kazao da će policajci odgovarati ako se utvrdi da su napravili propust.

- Euleks takođe nadgleda rad kosovske policije i oni će videti da li je rad policije bio dobar, a ja sam, iako ne bih da prejudiciram, siguran da policajci koji nadgledaju objekat nisu napravili propust - rekao je Redžepi.

Stanje crkve nakon krađe utvrdili su predstavnici Komisije za sprovođenje obnove, Kancelarije za očuvanje kulturne baštine u Leposaviću, koji su ustanovili da je ukradeno ukupno 20 metara kvadratnih olovnog pokrivača i da je "usled toga došlo do pojave vlage u jednom delu crkvenog svoda, što može da ugrozi živopis ukoliko šteta ne bude hitno sanirana".

Kako je ranije saopšteno iz Eparhije raško-prizrenske, ovo je treća krađa olovnog pokrivača sa hrama Bogorodice Ljeviške u poslednjih pet godina.

Crkva Bogorodice Ljeviške spaljena je u martovskom pogromu 2004. godine i od tada je u toku proces obnove ove svetinje u okviru programa Saveta Evrope i UNESKO, na čijoj se listi svetske kulturne baštine Ljeviška nalazi.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.