Rečni saobraćaj u Srbiji nije zaustavljen - ograničen na tri lokacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2022, 17:17

Rečni saobraćaj u Srbiji nije zaustavljen - ograničen na tri lokacije

Otežano funkcionisanje rečnog saobraćaja predstavlja veliki problem za mnoge države, s tim da u Srbiji nije u toj meri izražen jer kroz našu zemlju, kao jedinoj u Evropi plovidba nije obustavljena.

Na Dunavu je najkritičnije u Bugarskoj, a u uspostavljanju plovnog puta učestvovaće i naši stručnjaci i mehanizacija. Prema najavama hidrologa, kada je reč o Dunavu normalizacija vodostaja se očekuje za meseca dana.

U prethodnih osam meseci u Srbiji je dosta urađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po pitanju plovnosti reka, a trenutno se radi na neophodnim bagerskim radovima na nekoliko lokacija što za rezultat ima da u Srbiji, jedinoj zemlji u Evropi plovidba nije obustavljena.

"Ako mi obezbedimo rečni saobraćaj u Srbiji, a imamo problema u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji onda nismo mnogo toga uradili. Za nas je luka Konstanca u ovom trenutku najvažnija luka jer ćemo preko nje dopremiti najveću količinu energenata, uglja i nafte", rekao je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Imajući u vidu problem plovnosti Dunava kroz Bugarsku, ministar Momirović je najavio posetu našim susedima i da će naša zemlja pružiti pomoć u ljudstvu i mehanizaciji, kako bi se što pre uspostavila plovidba i razmena robe u mnogim granama industrije.

Rečni saobraćaj u Srbiji nije zaustavljen s tim da je ograničen na tri lokacije, na Savi kod Bariča i na Dunavu kod Futoga i Čortanovaca i bez obzira na to, brodovi prolaze.

Posle 30 godina suočeni smo sa još jednim istorijskim minimumom vodostaja Dunava, a to se odražava i na ugroženost ribljeg fonda.

"Za razmnožavanje ribe je jako bitan visok vodostaj da se riba mresti, njoj treba voda koja je izlivena iz korita Dunava", rekao je Mihovil Herić, Udruženje sportskih ribolovaca „Šaran“- Petrovaradin.

Prema prognozama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda blagi porast Dunava očekuje se od 22-og avgusta, a situacija bi trebalo da se normalizuje u septembru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.