Rebić o Belivukovoj grupi: Pred MUP-om težak period, nastavljamo sa prikupljanjem podataka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2021, 07:47

Rebić o Belivukovoj grupi: Pred MUP-om težak period, nastavljamo sa prikupljanjem podataka

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je za RTS da se nastavlja prikupljanje podataka u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka. Očekuje nas da iskontrolišemo finansijske tokove, ukazao je Rebić. Policija je budno pratila događaj prilikom otvaranja spomenika Stefanu Nemanji, bile su angažovane ozbiljne snage, rekao je Rebić.

Viši sud u Beogradu saopštio je 6. februara za šta se terete pripadnici grupe Veljka Belivuka, koji su uhapšeni u četvrtak i kojima je određen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pritvor do 30 dana.

Među krivičnim delima za koja su optuženi jesu teška ubistva, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je, gostujući u emisijiOko, da ne može otkriti neke detalje da se ne ugrozi dalja istraga, kojom rukovodi tužilac za organozovani kriminal i on je jedini ovlašćen da saopšti javnosti ekskluzivitete.

"Na MUP-u i BIA je težak posao u narednom periodu, treba da nastavimo s prikupljanjem podataka, vršiti adekvatna veštačenja, sva lica koja su imala određene kontakte povezati i analizirati i očekuje nas ono što je najvažnije – da iskontrolišemo finansijske tokove i isečemo finansijske kanale da ne bi vođe kriminalne grupe mogle iz zatvora da obavljaju delatnost kojom se bave", rekao je Rebić.

Govoreći o napisima u medijima da su se na deponiji u Vinči pojavile ljudske kosti koje se dovode u vezu sa kriminalnom grupom i njihovim zlodelima, Rebić kaže da nije potvrđeno da su ljudskog porekla, već životinjskog, ali se istraga nastavlja.

Osvrćući se na to koliko je teško prikupljati dokaze, Rebić kaže da poseduju određene dokaze, ali jedno su operativna saznanja, a drugo je imati adekvatne dokaze za sud.

"Uliva mi poverenje naš nacionalni Kriminalistički centar, koji radi prema najsavremenijim metodama sva veštačenja i forenziku, verujem da će se svi dokazi koje imamo pokazati kao čvrsti da grupa bude osuđena", kaže Rebić.

Rebić ukazuje da je 2017. godina bila ključna za uspon Belivuka, kada se desilo ubistvo Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama.

Kako kaže, policija je u kratkom periodu pronašla dokaze, što je ukazivalo da je Belivuk učinio to krivično delo.

"Na volšeban način, po mom mišljenju je pala optužnica", istakao je Rebić.

Belivukova gripa imala je podršku iz policijskih redova. Osvrćući se na to, Rebić je rekao da ga je sramota i da je čovek kvarljiva roba.

"Unutrašnja kontrola radi na utvrđivanju drugih okolnosti", istakao je Rebić.

Poslata poruka građanima

Direktor policije veruje da će jedan od pripadnika Belivukove grupe morati da progovori.

Takođe veruje da je jasnom porukom da nijedna kriminalna grupa ne može da bude jača od države poslata i poruku građanima, koji do sada nisu imali poverenje u državu pa su ćutali o iznudama, ucenama koje je Belivukova grupa činila - da će se ohrabriti i doći da te događaje prijave.

Rebić je istakao da će se tako naknadno izvući drugi dokazi i povećati korpus krivičnih dela koji će se toj grupi staviti na teret.

Govoreći o huliganstvu među navijačima, Rebić kaže da to nije izum 21. veka i da policija sagledava navijače u kontinuitetu.

"Aktivnosti koje je radila Belivukova grupa nemaju nikakve veze sa fudbalskim klubom ili utakmicom, samo su koristili stadion zbog razloga koji se pominju", istakao je Rebić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.