Izvor: B92, 24.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na svedočenje Milenkovića

Beograd -- Žarko Korać ocenjuje da je iskaz Dejana Milenkovića otvorio pitanje političkog konteksta ubistva premijera Zorana Đinđića.

Potpredsednik u Vladi Zorana Đinđića, Žarko Korać, upitao je zašto Milenković u sudnici nije pomenuo nikoga iz aktuelne vlasti, iako je to učinio tokom istrage, tim pre što je iste ljude u svedočenju pomenuo sada pokojni svedok saradnik Zoran Vukojević Vuk.

"To upada u oči i mislim da to nije slučajno", dodao je Korać, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je bio predsednik stranke SDU. Korać je upitao kako je moguće da postoje razlike u svedočenjima Milenkovića i Vukojevića.

Žarko Korać je upitao zašto Milenković u sudnici nije pomenuo nikoga iz aktuelne vlasti, iako je to učinio tokom istrage, tim pre što je iste ljude u svedočenju pomenuo sada pokojni svedok saradnik Zoran Vukojević Vuk.

Navodi Milenkovića da je cilj atentata bio dovođenje na vlast radikala su naivni jer je "neko drugi profitirao", ocenjuju nekadašnji članovi vlade Zorana Đinđića, aludirajući na DSS i poziv Vojislava Koštunice da se posle atentata formira koncentraciona vlada.

Potpredsednik LDP-a Nenad Milić rekao je da su sva saznanja Milenkovića van samog atentata posredna, sve što je rekao čuo je od ljudi koji sada nisu živi i to nije moguće proveriti.

On navodi da je iskaz Milenkovića pokazao da je Čedomir Jovanović bio meta, a ne saradnik zemunskog klana.

Ocenjujući delove svedočenja koji se odnose na lidera LDP-a, funkcioner te stranke Nenad Milić ističe da oni govore o suštini odnosa zemunskog klana prema Zoranu Đinđiću, ali i prema Čedomiru Jovanoviću.

Na Milenkovića je izvršen uticaj da govori tako da se njegovo svedočenje može koristiti u predizbornoj kampanji, navode iz LDP-a.

Predsednik DHSS-a Vladan Batić, koji je bio ministar pravde u vladi Zorana Đinđića, smatra da Milenković pokušava da abolira glavne protagoniste ubistva, ličnosti iz sadašnje vlasti.

Vladan Batić tvrdi da je ministar pravde, preko tužioca Slobodana Radovanovića, instruirao Milenkovića kako da sastavi iskaz.

Batić je rekao da u Vladi Srbije posle ubistva premijera Čedomir Jovanović nije insistirao na hapšenju Vojislava Koštunice i Aleksandra Tijanića, već da je tadašnji potpredsednik vlade Nebojša Čović pominjao hapšenje Željka Mitrovića i Bogoljuba Karića.

Komentarišući pominjanje Nebojše Čovića, nekadašnji članovi Vlade kažu da je bilo indicija o njegovim kontaktima sa zemusnkim klanom, ali ne i dokaza.

SRS: Nećemo s DSS-om zbog Bagzija

Lider radikala Tomislav Nikolić je sadržaj svedočenja Dejana Milenkovića stavio u kontekst postizbornih koalicija.

Nikolić je izjavio da je Dejan Milenković Bagzi prijatelj Borisa Tadića i Vojislava Koštunice. Nikolić kaže i da njegovoj stranci "ne pada na pamet da ulazi u koaliciju sa ljudima koji su Bagzijevi prijatelji i sa onima koji su ga uz pomoć Radeta Bulatovića pripremili za svedočenje."

Srpska radikalna stranka ocenila je ranije danas da je svedočenje Dejana Milenkovića "očigledno lažno, a u segmentima i tragikomično" i da predstavlja "sliku i priliku režima Vojislava Koštunice i Borisa Tadića".

Milenković je je izjavio juče da su odluku o ubistvu premijera Srbije doneli Milorad Ulemek Legija i šef zemunskog kriminalnog klana Dušan Spasojević, a da je sa odlukom bio upoznat i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

"Potpuno je jasno da je vlast dugo pripremala ovo svedočenje", ocenio je u saopštenju predsednički kolegijum SRS-a.

Radikali su ocenili i da je "vlast uspela da natera Milenkovića da se ne seti ni direktora BIA Radeta Bulatovića ni drugih funkcionera bliskih Koštunici, da zaboravi da je Saša Pejaković govorio o Spasojevićevom ministru odbrane Borisu Tadiću, a da za sve u Srbiji optuži najvećeg političkog protivnika - Vojislava Šešelja i SRS".

Saša Pejaković, nekadašnji član JSO-a, jedan je od optuženih za učestvovanje u ubistvu Zorana Đinđića.

Čović u Poligrafu

Milenković je prvog dana svedočenja rekao da su odluku o ubistvu premijera doneli Milorad Ulemek i šef zemunskog klana Dušan Spasojević i da su s tim bili upoznati tadašnji potpredsednik Vlade Nebojša Čović, za šta zna posredno, i lider radikala Vojislav Šešelj, za šta zna direktno.

Sve optužbe vrlo brzo su demantovane. Nebojša Čović je u Poligrafu, pošto je i tokom dana tvrdio da je reč o neistinama, ponovio da nije imao nikakve informacije o ubistvu Đinđića.

"Da sam znao da će se dogoditi ubistvo, ja bih rekao Zoranu Đinđiću. Pođite od toga ko je i kakav interes mogao da ima od ubistva Đinđića, gde sam ja u tome?, pita on.

"Mi smo bili dobri i drugovi i prijatelji, viđali smo se i po kućama. Zajedno smo radili 5. oktobar i mnogo raznih poslova u Vladi Srbije dok je on bio premijer, a ja potpredsednik", kaže Čović.

I Socijaldemokratska partija, na čijem je čelu Čović, pozvala je u saopštenju nadležne organe Srbije da zaštite građane od laži svedoka-saradnika Dejana Milenkovića.

"Tako je Bagzi, služeći se formulom 'Čuo sam od Dušana, a on čuo od Milorada', izneo strašnu neistinu da je Nebojša Čović znao da se priprema atentat na Zorana Đinđića", ističe se u saopštenju SDP.

"Tretman Bagzijeve priče u medijima pokazuje da je predizborna kampanja u Srbiji buknula neočekivano brzo, a da su neke redakcije, po nalogu sa poznatih adresa, dobile zadatak da u prvi plan isture Čovića, kako bi se manje pričalo o nekima drugima koji su odlazili u Šilerovu", navodi se u saopštenju SDP.

Reakcija lekara

Milenković je deo iskaza posvetio poklonima koje su, navodno, neke javne ličnosti dobijale od Spasojevića. Tako je nekadašnji tužilac Milan Sarajlić za informaciju gde se početkom 2003. nalazi Ljubiša Buha od Spasojevića dobio dva zlatna sata i fotoaparate.

"Inspektor Pažin je dobio automobil, a izvesni Lončar sa Urgentnog centra stan", ispričao je Milenković i objasnio da je Lončar učestvovao u ubistvu izvesnog Božovića, kog su ranjenog dovezli u Urgentni centar, a Lončar mu ubrizgao injekciju od koje je ovaj preminuo.

Zlatibor Lončar za B92 kaže da je reč o neistini. "Božovića nisam ni video ni čuo ni operisao ni lečio. To svi znaju. Imao sam problema za vreme akcije Sablja, išao na detektor laži. Sve to je glupost, ništa drugo", kaže Lončar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.