Reakcija: Generale, voljno!

Izvor: B92, 24.Maj.2010, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcija: "Generale, voljno!"

Beograd -- Večerašnja "Reakcija" (22h TV B92) govori o generalu Vladi Trifunoviću koji je bio optuživan za izdajnika jer je predao kasarnu kako bi spasao svoje vojnike.

Karijera generala Vlade Trifunovića se završila u Varaždinu 22. septembra 1991. godine, kada je bio prinuđen da napusti kasarnu, kako bi spasao 220 vojnika.

Punih 19 godina general Vlado Trifunović je čekao da se sa njega skine žig izdajnika. U večerašnjoj "Reakciji" general Trifunovic govori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kroz šta je prolazio tokom poslednje dve decenije.

Autorka Sandra Mandić je razgovarala i sa vojnicima i njihovim roditeljima. Emisiju "Generale, voljno" možete pogledati večeras u 22h.

"Presude su ukinute i sve se na kraju lepo završilo, ali 20 godina ja sam morao čekati. U državi, kojoj sam vratio decu, njihove oficire koji su rođeni u Srbiji. Moji vojnici, tad su imali 18 godina”, rekao je Trifunović.

"Nisu znali ni gde ćemo ni šta ćemo, kuda ćemo, šta će biti sa nama. Ali, skupili smo se u jednu gomilu i razgovarali smo da moramo da izdržimo pa šta bude”, kaže bivši vojnik Goran Ratković.

"Praktično, mi smo bili osuđeni na smrt i mi smo trebali da izginemo”, rekao je Trifunović.

"Međutim, kad smo mi došli u Bubanj potok, onda smo videli da se situacija menja, da se na nas gleda drugim očima i to prvenstveno očima izdajnika”, izjavio je pukovnik u penziji Berislav Popov.

"Ja sam samo čula na televizoru, zatvoren general Trifunovic, pa rekoh što ga zatvaraju kad je toliko života spasio?", kaže majka jednog vojnika, Milena Ratković.

"On je meni faktički dao jedan život. Meni i tim vojnicima koje nas je doveo tada u Srbiju, a mi kao vojska i vojnici mu nista nismo uzvratili”, rekao je vojnik iz Varaždina Goran Ratković.

"Nisam ga video, čitao sam u novinama, u štampi, da živi u tom jednom hotelu, u Bistrou, imam nameru ovih dana da ga posetim. Ja smatram da se neće on naljutiti na nas”, dodaje Ratković.

"On je doneo odluku i bez obzira na posledice, on je tu odluku sproveo, preuzeo odgovornost za to. 20 godina se borio da dokaže da je to bila pravedna odluka i na kraju je dobio tu satisfakciju. I ja znam da to može nekome izgledati cudno, ali taj život ima smisla”, rekao je Miljenko Dereta iz Građanske inicijative.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.