Razočaranje zbog presude Šljivančaninu

Izvor: Politika, Tanjug, 06.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razočaranje zbog presude Šljivančaninu

Supruga bivšeg pukovnika JNA kaže da će po povratku iz Haga otići do kuće u kojoj živi predsednik Tadić i da se odatle neće pomerati dok joj se muž ne vrati

Persa Šljivančanin, supruga Veselina Šljivančanina, bivšeg pukovnika JNA, koga je Žalbeno veće Haškog tribunala pre dva dana osudilo na 17 godina zatvora, kaže da je razočarana i presudom i državom. Zbog toga će, kaže, u petak, odmah po sletanju na beogradski aerodrom, otići do Užičke broj 23 u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << živi predsednik Srbije Boris Tadić sa porodicom.

– Neću ništa sada da pričam. Otići ću u petak sa decom u Užičku i neću se pomerati odatle dok se situacija u vezi sa Vesom ne razreši. Tražiću od Tadića da mi vrati muža u roku od deset dana. Ovo što se desilo pre dva dana u Hagu je prava katastrofa. Veće nije imalo dokaza da ga osudi ni na pet godina, koliko mu je izrečeno pravosudnom presudom, a kamoli na 17. Izrečena presuda je pravi presedan. Pa, i nepismeni čovek bi, kada vidi i čuje obrazloženje presude, shvatio da nešto nije u redu – rekla je Persa Šljivančanin za „Politiku”.

Supruga bivšeg pukovnika JNA, kaže da su presudu odmerili i izrekli banditi, a ne sudije. Navodi i da kazna od 17 godina zatvora koja je izrečena nije presedan, već nebeska nepravda.

Ona je sa dve ćerke, sinom i unukom juče praktično ceo dan provela kod Veselina u zatvoru.

– Šta da kaže? Nema komentar. Šokiran je – kaže Šljivančaninova supruga.

Odluku Žalbenog veća Haškog tribunala kao „veoma razočaravajuću” juče je ocenio i predsednik Boris Tadić. On je, međutim, kazao da i pored ovakve presude „saradnja sa Hagom ne sme da bude dovedena u pitanje”. Tadić je novinarima rekao da će Srbija učiniti sve što je moguće da odluka o povećanju kazne Šljivančaninu sa pet na 17 godina bude promenjena. Predsednik Srbije je objasnio i da, zbog evrointegracija i vizne liberalizacije koja je na vidiku, saradnja sa tribunalom ne sme da bude dovedena u pitanje.

– U svakom slučaju, Srbija će svim svojim građanima, pa i onima koji su optuženi pred Haškim tribunalom, pružati sve usluge i činiti sve što je moguće da u slučaju Veselina Šljivančanina dođe do smanjenja kazne – rekao je Tadić.

Najnovija presuda suda u Hagu potpuno je šokirala i Šljivančaninovog advokata Novaka Lukića. On se, kako je rekao, sa svojim branjenikom video deset minuta posle izricanja presude, ali da su jedva prozborili pokoju reč.

– Bili smo zapanjeni, šokirani. Više smo ćutali nego što smo razgovarali. Nismo imali snage da komentarišemo kaznu. Kolega i ja smo odmah počeli sa analizom presude i mogu da kažem da nećemo stati. Postoji pravna mogućnost da zatražimo reviziju postupka, ali se bojim kakva će odluka biti. Revizija postupka gotovo nikada nije usvojena, ili ako jeste to se desilo u veoma malom broju slučajeva – rekao je Lukić.

Osnovni zadatak advokatskog tima Veselina Šljivančanina trenutno je, kako kaže Lukić, da ospore činjenične zaključke Žalbenog veća koje su u potpunosti suprotni zaključcima pretresnog veća. Prema njegovim rečima, sudsko veće nije jednoglasno donelo odluku kojom je Šljivančanin osuđen na 17 godina zatvora.

– Ne mogu da kažem koji su bili razlozi da sudije glasaju ovako ili onako. Hoću da verujem da su odluke donosili na osnovu svog slobodnog sudijskog uverenja. Mi znamo da je ova presuda, kao i pravosudna, izazvala strahovite reakcije. Čak je i hrvatski premijer Ivo Sanader davao izjave na Generalnoj skupštini, kao i nemački kancelar Angela Merkel. Bilo mi je tada frapantno da se politička javnost još tada tako aktivno izjašnjavala o sudske odluke. Do sada se Žalbeno veće izuzetno retko bavilo ocenjivanjem činjeničnog stanja i obavljalo novo suđenje – rekao je na kraju Lukić.

Za razliku od srpskih zvaničnika, u Hrvatskoj su vesti o povećanju kazne Veselinu Šljivančaninu i potvrđivanju kazne Miletu Mrkšiću ocenjene kao pozitivne.

Hrvatski premijer Ivo Sanader pozdravio je odluku Žalbenog veća Haškog suda.

– Sigurno da je nepravda ublažena i da je to puno primerenija, iako ne do kraja primerena kazna – izjavio je Sanader, dodavši da Hrvatska ne može u celini biti zadovoljna pristupom zločinima koji su se desili u Vukovaru jer sve ono što se tamo desilo nije dovoljno sankcionisano.

Hrvatski mediji, pod nazivima „Pravda stigla vukovarskog krvnika”, opširno su izvestili o odluci Žalbenog veća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da se Šljivančaninu za umešanost u likvidacije 194 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari kazna podigne s pet na 17 godina, a da se bivšem komandantu Operativne grupe Jug JNA Miletu Mrkšiću zadrži kazna od 20 godina zatvora, na koliko je osuđen 2007. godine, kad i Šljivančanin.

Treći u „vukovarskoj trojci”, kapetan Miroslav Radić, 2007. godine oslobođen je optužbi, na šta se Tužilaštvo nije žalilo.

Miroslava Derikonjić

[objavljeno: 07/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.