Izvor: B92, 19.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmena kamenica u Mitrovici

Kosvska Mitrovica -- Grupa srpskih mladića u nedelju je, nešto posle 9.00, u severnom delu Kosovske Mitrovice kamenovala automobil jednog Albanca.

Nešto kasnije, grupa Albanaca je kamenovala vozila kojima su upravljali Srbi. Noslilac Srpske liste za kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović kaže da jutrošnji incidenti pokazuju da je nedavno otvaranje mosta bilo preuranjeno.

Potparol UNMIK-a za Kosovsku Mitrovicu, Đorđi Kakuk, kaže da je policija Ujedinjenih Nacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privela nekoliko osoba za koje se sumnja da su učestvovale u incidentima. Kakuk dodaje i da je nakon jutrašnjih događaja situacija u Kosovskoj Mitrovici mirna: "Policija je reagovala i uhapsila tri osobe - jednog kosovskog Srbina i dva kosovska Albanca. Oni se trenutno nalaze u pritvoru. Policija ih ispituje i istraga je u toku."

Most na Ibru predat je na kontrolu kosovskoj policijskoj službi početkom juna. Od tada traju protesti Srba u tom gradu, koji smatraju da je još rano za otvaranje mosta zbog potencijalnih incidenata između Srba i Albanaca.

Đorđi Kakuk sa druge strane smatra da otvaranje mosta na Ibru nije preuranjeno: "Petnaest meseci pre otvaranja mosta nije bilo nikakvih incidenata na mostu i u njegovoj blizini. Uzimajući to u obzir, moram reći da otvaranje nije bilo preuranjeno i da je veoma čudno slušati takve reakcije, naročito nakon ovog jutra, kada su se i Srbi umešali u incident koji se dogodio."

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović međutim kaže da jutrošnji incident pokazuje da je za otvaranje mosta na Ibru još uvek rano: "Političke procene koje je UNMIK napravio na osnovu razgovora sa pojedincima nisu dovoljne za ocenu da je stanje bezbedno. Naprotiv, mislim da je stanje prilično napeto i da su svi u iščekivanju šta će se dogoditi najesen, a takva atmosfera nije baš pogodna za ovakve rizične poteze kao što je otvaranje mosta. Ne postoji stvarna potreba za otvaranje mosta. Srbi sa severa ne žele da idu u južni deo, niko ne pokazuje ni najmanju želju da pređe most. Albanci sa juga ne žele da pređu na sever, osim sa namerom da naprave provokaciju. Ovoga puta mislim da su uspeli u tome."

Oliver Ivanović smatra i da je otvaranje mosta motivisano potrebom da stanje u Kosovskoj Mitrovici bude prikazano boljim nego što zaista jeste.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.