Raste crkva na imanju Vuka Karadžića

Izvor: Politika, 24.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste crkva na imanju Vuka Karadžića

Loznica – Nadam se da ćemo do kraja godine završiti centralnu kupolu, krovni pokrivač i postaviti sva četiri krsta, tako da bismo od naredne počeli sa radovima u unutrašnjosti nove crkve – kaže za naš list protojerej-stavrofor Milan Aleksić, starešina lozničke crkve,koji rukovodi gradnjom hrama na nekadašnjem imanju Vuka Karadžića na Lagatoru.

– Urađeno je više od 70 odsto grubih građevinskih radova, ali crkva treba da bude oslikana, da se urade >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ikonostasi. Teško je reći kada će hram biti završen ali je izvesno da će biti potrebno mnogo više od četiri miliona evra, kako je proračunato na početku gradnje – kaže prota Aleksić, dodajući da je zahvalan svakome ko pomaže podizanje hrama.

Crkva posvećena Svetom vaznesenju Gospodnjem gradi se od juna 2002. na parceli od 50 ari, i to je posle 130 godina prvi hram koji se podiže u Loznici. Građevina je u vizantijskom stilu, sa četiri kubeta, a u dve etaže imaće više od 1.000 kvadratnih metara. Po korisnom prostoru, to bi trebalo da bude treći hram po veličini u Srbiji. U crkvi se, iako je nezavršena, obavljaju bogosluženja, pričešća, venčanja i krštenja.

Nedavno je počela i gradnja četvorospratnog parohijskog doma, površine 4.000 kvadrata. Tu će biti i kapela, kancelarija za veronauku, biblioteka, prodavnica, internet-sala, restoran koji će raditi po tipiku crkve, određeni smeštajni kapaciteti i stan za episkopa.

S. Trifunović

[objavljeno: 25/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.