Izvor: Blic, 14.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raščinjeni zbog Pahomija

Raščinjeni zbog Pahomija

VRANJE - Zbog svedočenja u korist dečaka koji su vladiku vranjskog Pahomija optužili za seksualno zlostavljanje, jerej Goran Arsić i đakon Milorad Milosavljević već dve godine su na belom hlebu. Odlukom Crkvenog suda Eparhije vranjske obojica su raščinjeni u jeku afere početkom marta 2004. godine. Od tada ne primaju platu i iščekuju da se Veliki crkveni sud posle 28 meseci ćutanja konačno izjasni o njihovoj žalbi.

Svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stradanje raščinjeni bogoslovi doživljavaju kao svojevrsnu Pahomijevu osvetu što su poverovali suzama dece, žrtvama vranjskog vladike i stali u njihovu zaštitu.

- Posle čaršijskih priča, dečaci su se požalili da su imali neugodne susrete sa Pahomijem, u šta isprva nisam poverovao. Deca su pred nama plakala, znojila se, stezala vilice. Na njima se videlo da su prošli kroz žestoke muke. Ja im i dalje verujem i smatram da su oni najveća svetinja Srpske pravoslavne crkve. S pravom smo javno stali u odbranu dece, zbog čega nam se Pahomije sveti. Kao čovek, roditelj i sveštenik, ne mogu da zaboravim dečje suze dok su pričali šta im se sve dešavalo. Pred Bogom, svojom savešću, narodom u Vranju i okolini, kao običan, grešan čovek, roditelj i sveštenik, znam samo jedno: apsolutno verujem dečjim suzama - rekao je Arsić koji od crkve dve godine nije dobio ni dinara i sa suprugom i dvoje dece živi u nemaštini.

Na decu koju je, kako kaže, Pahomije psihički uništio, bivši sveštenik Arsić gleda kao na mučenike, a svoje i Milosavljevićevo kažnjavanje kao kolateralnu štetu zarad navodnih viših crkvenih i državnih interesa.

Goran Arsić tvrdi da je u nekoliko navrata spasao život Pahomiju, jer je uspeo neke ljude da ubedi da ne dignu ruku na vladiku.

- Bio sam paroh u Vrtogošu kada je u parohijski dom, sav utučen i ogorčen, došao dečak R.S. Uznemiren i uplašen, rekao je da ga je vladika Pahomije zlostavljao krajem decembra 1999. godine. U torbi je imao dve ručne bombe. Rekao je da ide kod vladike da mu se osveti. Pitao sam ga da li je bio u policiji i sudu. Odgovorio je da nije. Dečak je tada imao 17 godina. Jedva sam ga ubedio da ne ode u eparhijski dom i baci bombe na vladiku Pahomija. Maloletnog R.S. tri dana sam sa sobom vodio po parohiji. Tada se dečak primirio i odustao od osvete - ispričao je Arsić.

V. Pešić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.