Raščinjeni monah napao drvoseče

Izvor: Blic, 25.Maj.2012, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raščinjeni monah napao drvoseče

Vernici koji sebe nazivaju “stražari Gračanički” zaustavili su grupu drvoseča angažovanih na čišćenju terena buduće brane i akumulacije “Rovni”, u blizini manastira Gračanica kod Valjeva. Policija je intervenisala sprečavajući sukob radnika i vernika koje predvodi raščinjeni monah Dragan Davidović koji je nakon legitimisanja srušio dva od četiri stuba buduće telemerne stanice na brani.

Po verziji vernika koji traže da se punjenje veštačkog jezera zaustavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na nivou ispod manastira, "drvoseče su sekle šumu ka manastiru, a potom su ih hrišćani sa ikonama zaustavili”. Vernici objašnjavaju da tako "štite svetinju od ekološke katastrofe” i potvrđuju da je, nakon što ih je policija legitimisala, "monah Antonije porušio dva od četiri stuba kućice, pokušavajući tako da probudi savest svih koji planiraju ovu duhovnu i ekološku katastrofu”. U valjevskoj policiji "Blicu” je rečeno da je obavljen uviđaj i izveštaj o incidentu prosleđen javnom tužiocu koji će odlučiti da li postoje elementi krivičnog dela ili prekršaja. Investitor gradnje brane "Rovni”, valjevsko JP "Kolubara” saopštilo da je šteta 700.000 dinara, s obzirom na to da će oštećena morati da bude srušena i podignuta nova. Takođe, da će svi radovi na raščišćavanju terena buduće akumulacije privremeno biti prekinuti "dok se ne reši problem sa vernicima koji protestuju”.

Ovo nije prvi incident u režiji vernika okupljenih oko sajta "Istinoljublje” i raščinjenog monaha Dragana Davidovića, nekadašnjeg sabrata manastira Crna Reka. Prošle godine vernici su fizički nasrnuli na arheologa beogradskog Istorijskog instituta u Beogradu Dejana Bulića, kada je trebalo da obavi istraživanje u jednoj od grobnica manastira.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.