Izvor: Blic, 13.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajs: Značajan napor u borbi protiv trafikinga

Vlada Srbije ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali čini značajne napore u tom pravcu, kaže se u izveštaju američkog državnog sekretara Kondolize Rajs.

"Usvojena je sveobuhvatna nacionalna strategija, intenzivirane se preventivne aktivnosti, nastavljeno je sa treninzima na nacionalnom i lokalnom nivou, ali država treba da agresivnije sudski goni slučajeve trgovine ljudima i da osigura da zatvorske kazne na koje su osuđeni trgovci ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odražavaju gnusnu prirodu dela koja su počinili", stoji u njenom izveštaju.

Vlada Srbije je nastavila sa naporima da aktivno istraži slučajeve trgovine ljudima tokom prošle godine, ali su kazne koje su dosuđivane za ovo krivično delo i dalje niske.

"Kazne za trgovinu ljudima koje propisuje zakon su dovoljno oštre, ali trgovci takođe mogu biti osuđeni na blage ili uslovne kazne. Čak i nakon što Vrhovni sud potvrdi presudu, zbog neefikasne administrativne procedure dolazi do kašnjenja, i nije neuobičajeno da osuđeni trgovci ostaju na slobodi i nastavljaju da se godinama bave kriminalom", upozorava Rajsova u delu svoga izveštaja o Srbiji.

Država Srbija je, tokom prethodne godine, povećala napore da pruži zaštitu žrtvama i poboljšala saradnju sa nevladinim i međunardnim organizacijama.

"Vlada Srbije je pokazala povećanu javnu svest i intenzivirala preventivne aktivnosti tokom 2006. Tokom prošlogodišnjeg svetskog prvenstva u fudbalu, na nacionalnoj televiziji su emitovana četiri spota protiv trgovine ljudima a Vlada je, takođe, izdvojila oko 100.000 dolara za televizijsku seriju od 13 epizoda pod nazivom „Moderno ropstvo", koja ima za cilj podizanje svesti o trgovini ljudima", zaključuje Kondoliza Rajs.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.