Radovanović podneo predlog za zabranu 14 ekstremnih grupa

Izvor: Politika, Beta, 16.Okt.2009, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovanović podneo predlog za zabranu 14 ekstremnih grupa

Na udaru Zvezdini „Ultrabojsi” i „Belgrejd bojsi”, Partizanovi „Alkatraz” i „Ludaci”, Radov „Junajted fors”…

BEOGRAD – Republički javni tužilac Slobodan Radovanović podneo je danas Ustavnom sudu Srbije predlog za zabranu rada 14 ekstremnih podgrupa koje deluju kao navijačke grupe beogradskih klubova Crvena zvezda, Partizan i Rad.

Reč je o grupama „Ultra bojs”, „Belgrejd bojs”, „Ultras”, „Alkatraz”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Ludaci - Padinska skela”, „Anti Romi”, „Sout femily”, „Hed hanters”, Iridućibili-nbg”, „Šedous”, „Extrime bojs”, „Čuvari časti”, „Brein demidž” i „Junajted Fors 1987”.

Vođe ovih grupa su Marko Vučković, Velibor Dunjić, Vladimir Šavija, Nikola Dedović, Dragan Ćurčić, Predrag Simić, Alen Kostić, Branislav Penčić, Žarko Vidaković, Goran Klještan, Ljubiša Stević, Aleksandar Vasić, Dragan Đurđević i Dragan Supurović.

U predlogu se navodi da je zabrana ovih podgrupa predložena zbog delovanja koje je usmereno na „nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih manjinskih i ljudskih prava, kao i izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje”.

Radovanović je kazao da ove grupe samo „imaju prefiks navijača” i da to „nikako nisu navijačke grupe, već navijači krimanala”.

„Oni nemaju ništa zajedničko sa sportom, oni imaju mnogo više zajedničkog sa krimanalom”, ocenio je Radovanović i kazao da očekuje uskoro zabranu prisustvovanja ovih grupa sportskim priredbama.

Tužilac je kazao da su na osnovu prikupljenog materijala i dokaza ove podgrupe okvalifikovane kao ekstremne i kao one koje izazivaju nasilje i nered na sportskim terenima.

„Ono što radimo sa ovim predlogom, pored predloga za ukidanje grupa Obraz, '1389' i Nacionalnog stroja, predstavlja širi kontekst suzbijanja nasilja u Srbiji”, kazao je Radovanović.

On je kazao da je cilj suzbijanje nasilja na sportskim terenima ali i na ulicama Beograda i drugim gradovima i dodao da iza ove akcije stoji država koja je odlučna da zaustavi nasilje.

Beta

-------------------------------------------------------------------------------

Državni tužilac Slobodan Radovanović saopštio je juče , posle sednice Saveta za sprečavanje nasilja u sportu, da će biti zatraženo brisanje iz registra ekstremnih navijačkih (pod)grupa registrovanih kao grupe građana.

Radovanović je istakao da su te podgrupe ekstremističke i da su nosioci izgreda na stadionima, kao i da će proveriti da li se efikasno postupa protiv njih na osnovu podnetih krivičnih prijava. U pitanju su grupe koje postoje u okviru Zvezdinih „delija” („Ultrabojs” i „Belgrejd bojs”), Partizanovih „grobara” („Alkatraz”, „Ludaci” iz Padinske Skele"), kao i Radov „Junajted fors”, čiji su članovi skloni i rasističkim ispadima.

Ministar omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković i državni tužilac obratili su se predstavnicima medija posle sednice Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu, koji je prihvatio Radovanovićev izveštaj.

Radovanovićev predlog o zabrani navijačkih podgrupa je dobio podršku i ubrzo će biti dostavljen Ustavnom sudu Srbije, a Snežana Samardžić-Marković je naglasila da će ovim povodom zatražiti i prijem kod predsednika Srbije Borisa Tadića, kako bi se postigao širok konsenzus za rešavanje ovog problema koji godinama opterećuje naše društvo.

– Postoji visok stepen odlučnosti svih državnih organa da zaustave nasilje u sportu. Ako to sada ne učinimo, ove grupe mogu još više da narastu, pa bi kasnije bilo mnogo teže da im se suprotstavimo. Moj izveštaj se odnosi na period od 2006. do 2009. godine, kada je bilo više incidenta u kojima je teže i lakše povređeno više desetina lica i policajaca, a pričinjena je i velika materijalna šteta. Od 2002. godine zabeleženo je čak 700 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je zaista previše. Svi ovi podaci bazirani su na osnovu izveštaja MUP-a Srbije – rekao je Radovanović.

Na pitanje „Politike” kako komentariše nedavnu izjavu predsednika Crvene zvezde Vladana Lukića da je navijačke grupe nemoguće zabraniti, kao i da čelnici Partizana i Rada uopšte ne osuđuju ponašanje grupa čiju zabranu traži, Radovanović je odgovorio:

– Ovde se radi o nekoliko desetina lica, koji su glavni izgrednici, dok recimo „delije” imaju nekoliko hiljada članova. To što rade je kriminal i nema veze sa navijanjem. Radi se o uličnim bandama, a njihovim vođama bi trebalo da zabranimo dolazak na stadione. Koristićemo radikalne mere, kako bismo ovo sprečili na najbezbolniji način.

Snežana Samardžić-Marković je nakon konferencije za novinare rekla da „delije” neće biti zabranjene, ali da hoće ekstremne grupe „navijača”. Po njenim rečima, takvih ekstremista je u Srbiji od 700 do 850. Ona je najavila i prestanak finansiranja klubova ukoliko u njima ima nasilja, zatim edukaciju sportskih novinara, kao i da će se tražiti da na utakmicama visokog rizika na stadionu budu dežurni tužilac i sudija, kako bi izgrednici odmah mogli da budu kažnjeni.

L. Delić

-----------------------------------------------------------

O šampanjcu za Tadića i pivu za novinare

Ministar sporta i državni tužilac su bili zasuti serijom pitanja o tome da li je predsednik Srbije Boris Tadić prekršio zakon, jer je sa čašom šampanjca nazdravio plasmanu naše fudbalske reprezentacije na Svetsko prvenstvo. Pored njega je na tada na „Marakani” bila i Snežana Samardžić-Marković, koja je rekla:

– Ako sam kriva, spremna sam da platim svaku kaznu. Ali, sami ste pomenuli da je to bila samo zdravica. A zašto se ne govori da se pivo točilo u novinarskoj loži? To niko ne pominje.

Radovanović je dodao da zakon ne bi trebalo tumačiti bukvalno i na banalan način, jer bi se zakon degradirao kad bi se pod njegov udar podvodili protokolarni događaji poput onog koji se desio u svečanoj loži posle utakmice Srbija – Rumunija.

-----------------------------------------------------------

Bez kažnjavanja pravih navijača

Snežana Samardžić-Marković je specijalno za „Politiku” prokomentarisala odredbu Predloga nacrta zakona u sportu, po kojoj bi nakon privatizacije klubova određeni broj akcija pripao i navijačima.

– Za sada nismo razmišljali o promenama. Ne mislim da treba kažnjavati prave navijače. Poznajem navijače koji dvadeset, trideset godina volonterski rade za svoj klub i iz najboljih namera mu pomažu. Zato i želimo da odvojimo žito od kukolja.

[objavljeno: 16/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.