Radojević posetio opštinu Inđija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 19:25

Radojević posetio opštinu Inđija

Pokrajinski sekretar za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević posetio je danas opštinu Inđija, gde je zajedno sa predsednikom Opštine Vladimirom Gakom, obišao radove na izgradnji komunalne infrastrukture, kao i polјoprivredna gazdinstva Aleksandra Konstadinovića u Beški i Siniše Lukača u Novim Karlovcima.

Reč je o projektima koje je Pokrajinski sekretarijat za polјoprivredu finansijski podržao s cilјem da se, kako je dr Radojević istakao, doprinese >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pobolјšanju života stanovništva i unapredi položaj individualnih polјoprivrednih gazdinstava, koja se bave intenzivnom proizvodnjom u ovoj sremskoj opštini.

Nakon obilaska završnih radova na izgradnji bunara B-25, investicije na kojoj se intenzivno radi kako bi fabrika vode u Inđiji bila u funkciji a vodosnabdevanje pobolјšano, sekretar Radojević izjavio je da je, od samog formiranja ove Pokrajinske vlade, jedan od prioriteta u radu Pokrajinskog sekretarijata za polјoprivredu bilo dodatno ulaganje u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na teritoriji AP Vojvodine.

"Posebno bih pohvalio agilnost Opštine Inđija, koja je imala spremne projekte čiji je cilј stabilno i kontinuirano snabdevanje vodom svih građana na njenoj teritoriji. Za ove četiri godine mi smo zajednički realizovali projekte vredne blizu 260 miliona dinara. U oblasti vodosnabdevanja imali smo šest projekata ukupne vrednosti 140 miliona dinara, u kojima je Pokrajinski sekretarijat za polјoprivredu učestvovao sa 90 miliona dinara, a Opština Inđija sa 50 miliona", kazao je Radojević i najavio dva nova projekta, za koja su potpisani ugovori početkom aprila. To je izgradnja nove baterije bunara B-22, čime će biti dodatno pojačan kapacitet, i nove crpne stanice za transport vode od Inđije do Beške. Time će biti omogućen transport vode i do Čortanovaca. Radojević je naglasio da je ovo izuzetno značajno, podsetivši na 2018. godinu, kada je takođe zajednički realizovana investicija poveznog cevovoda između Inđije i Beške. Sa izgradnjom crpne stanice, kako je resorni sekretar naglasio, taj projekat će biti kompletiran i u potpunosti stavlјen u funkciju.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak podsetio je na veliki problem sa kojim se ova opština borila pre pet godina, a reč je o hemijsko-bakteriološki neispravnoj vodi.

"Iako kvalitet vode na teritoriji čitave Vojvodine nije sjajan, uz ogromnu podršku Sekretarijata došli smo do toga da smo uzorkovanjem, koje je radio Institut "Batut", pokazali da je Inđija danas jedna od devet opština na teritoriji naše pokrajine koje imaju apsolutno ispravnu vodu za piće", zaklјučio je Gak.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" u Inđiji Dragolјub Trifunović istakao je da je projekat bunara B -25 izuzetno važan i dodao da nakon njegovog završetka očekuje veći kapacitet vode na izvorištu. On je podsetio da ovaj projekat, vredan 28,8 miliona dinara, finansira Pokrajinski sekretarijat sa oko 20 miliona dinara, što je 70 odsto sredstava, a da je preostalih 30 odsto uložila Opština.

"Projekat je pred završetkom, ostalo je još malo građevinskih radova. Kao direktor Vodovoda izuzetno se radujem što ćemo dobiti nove količine vode i biti spremni za nastupajuću sezonu koja nas, kakva god bila, neće brinuti, jer ćemo vode imati u dovolјnim količinama", istakao je Trifunović.

Na imanju Balkan Hazelunt u Beški u vlasništvu Aleksandra Kostadinovića, koji pod zasadom lešnika ima površinu od pet i po hektara, i koji je ovu intenzivnu polјoprivrednu proizvodnju započeo zahvalјujući pokrajinskoj finansijskoj podršci, Radojević je istakao da je reč o savremenoj plantaži, koja predstavlјa pravi primer kontinuirane saradnje polјoprivrednog gazdinstva i Pokrajinskog sekretarijata za polјoprivredu.

"U prethodne tri godine zajednički smo investirali u ovaj zasad blizu 6,5 miliona dinara. To je najbolјa poruka svima koji žele da zasnuju svoju proizvodnju, kakve im mogućnosti stoje na raspolaganju ukoliko žele da se bave agro-biznisom i sebi i svojoj porodici obezbede egzistenciju", rekao je pokrajinski sekretar za polјoprivredu. On je naglasio činjenicu da su u prvom kvartalu ove godine realizovane gotovo sve najznačajnije mere agrarne politike. Potpisano je oko 1.150 ugovora ukupne vrednosti 1,6 milijardi dinara za investicije u polјoprivredna gazdinstva širom AP Vojvodine.

Dr Radojević je posebno naglasio da u Inđiji Sekretarijat ostvaruje saradnju sa Agencijom za ruralni razvoj što je rezultiralo time da za protekle četiri godine, zajednički sa polјoprivrednicima, bude investirano oko 500 miliona dinara. Od toga, najviše je uloženo u protivgradne mreže - oko 190 miliona, zatim u fizičku imovinu blizu 130 miliona i u sisteme za navodnjavanje 90 miliona dinara.

Vlasnik ovog imanja rekao nam je da je za njega podrška resornog sekretarijata bila od ogromne pomoći kada je reč o podizanju ograde i nabavci opreme za navodnjavanje. Konkurisao je i za savremenu mašinu za orezivanje i očekuje novu pomoć. Ono što je posebno istakao jeste da je procedura za podnošenje dokumentacije za ovaj vid podrške izuzetno pojednostavlјena, te da se aplikanti brzo i lako mogu snaći.

Na imanju individualnog proizvođača Siniše Lukača u Novim Karlovcima, koji je uz pomoć Sekretarijata nabavio opremu za navodnjavanje i investirao u opremu za zaštitu od vremenskih nepogoda, dr Radojević je istakao da je reč o još jednom polјoprivrednom gazdinstvu koje je u kontinuitetu prethodne tri godine bilo finansijski podržavano od Pokrajinskog sekretarijata za polјoprivredu. Zajednički je investirano u voćnjak, oko šest miliona dinara, a kako je dr Radojević istakao, u ovoj opštini najveće interesovanje vlada za sredstva namenjena za podizanje zasada voća pod protivgradnim mrežama. On je istakao da je za prethodne četiri godina na teritoriji opštine Inđija uloženo oko 500 miliona dinara u mala i srednja polјoprivredna gazdinstva. U ovom periodu je oko 1, 7 milijardi dinara uloženo u zasade pod protivgradnim mrežama i na taj način sada je oko novih 1.700 hektara u Vojvodini pod mrežama. Sekretar je apelovao da polјoprivrednici konkurišu za sredstva sa ovom namenom kako bi bili konkurentniji na tržištu. On je naveo i to da je 3,6 milijardi dinara uloženo u nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, što znači da je sada 21.000 hektara novih površina pod ovim sistemima.

Domaćin Siniša Lukač, koji poseduje deset hektara zasada pod voćem, pre svega jabuka, istakao je da je do sada koristio sve podsticaje u oblasti voćarstva, kao i za mehanizaciju jer bez toga, kako je naglasio, ne bi mogao sam da zaokruži investiciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.