Izvor: B92, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici pregledani zbog radijacije

Beograd -- Za četvoricu radnika vojne fabrike "Krušik" iz Valjeva sumnja se da su ozračeni na radnom mestu.

Četvorica radnika vojne fabrike Krušik iz Valjeva, za koje se sumnja da su ozračeni na radnom mestu, pregledani su u beogradskom Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu "Dr Dragomir Karajović". U tom institutu, međutim, kažu da informacija o pregledu radnika neće biti saopštena sve dok rezultati ne budu bili poznati u potpunosti.

Kako javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinarka Radio Patka iz Valjeva Darija Ranković, rezultati treba da pokažu da li su četvorica radnika kontaminirana zbog kontakta sa nepropisno obeleženom radioaktivnom municijom smeštenom u jednom od magacina tog valjevskog preduzeća.

Kako tvrde dobro obavešteni izvori Radio Patka, radioaktivnost je oktrivena na jednom neodgovarajućem sanduku u kojem su bile smeštene rakete na navođenje sovjetske proizvodnje, obogaćene radioaktivnim materijalom. Taj sanduk se nalazio u magacinu u koji se deponuju i domaće rakete tipa "strela".

Radioaktivnost je otkrivena krajem septembra, prilikom merenja koje su obavili stručnjaci Vojnotehničkog instituta iz Beograda. Ona je otkrivena na sanduku na kojem su, ne znajući šta je u njemu, izvesno vreme sedeli i pisali radnici Namenske, koji prave dokumentaciju o uništavanju raketa "strela".

Zbog toga, nakon pregleda u Krušikovom Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, četvorica radnika su upućena na pregled u Institut za medicinu rada i radiološku zaštitu "Dr Dragomir Karajović" u Beogradu.

Generalni direktor Krušika, Jovan Davidović, nije ni potvrdio ni demantovao ova saznanja, rekavši da je spreman da govori kad dobije zvanične rezultate nadležne medicinske ustanove iz Beograda.

Radioaktivna municija u Krušik stiže od 1989. godine, od kada valjevski oružari kontrolišu rakete ruske proizvodnje. Svi sanduci sa radioaktivnim glavama bili su ranije vidno obeleženi, i njima je rukovano na strogo propisan način. Jesenas je u Valjevo stiglo sedam takvih glava raketa, koje su imale radioaktivno punjenje, ali su, kako tvrde izvori Radio Patka, one bile upakovane u neadekvatne sanduke.

Doktor Radovan Kovačević, načelnik Centra radiološke zaštite u Institutu za medicinu rada, potvrdio je za B92 da su radnici valjevskog Krušika pregledani danas na tom institutu. Prema njegovim rečima, prvi rezultati očekuju se sutra posle podne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.