Radnici iz Lovćenca žale se crnogorskoj ambasadi

Izvor: Politika, 12.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici iz Lovćenca žale se crnogorskoj ambasadi

Oko 250 nekadašnjih radnika AIK „Njegoš”, koji je prodat nakon stečaja, zahteva isplatu zaostalih zarada i otpremnina

Lovćenac – Mada je višegodišnji poslovni sunovrat nekada moćnog Agroindustrijskog kombinata „Njegoš" nedavno okončan privatizacijom, oko 250 radnika ostalo je na cedilu sa malim izgledima da će dobiti novčanu nadoknadu koja im pripada, a pogotovo da će se iko od njih vratiti na radno mesto, budući da su pre godinu dana – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kada je u toj firmi zaveden stečaj – dobili otkaze i upućeni na evidenciju Tržišta rada. Naizgled, po aršinima Agencije za privatizaciju, ovaj prehrambeni gigant prodat je po veoma dobroj ceni od 1,23 milijarde dinara, ali ni radnici, ni lokalna zajednica od toga nemaju nikakve vajde.

Na protestnom skupu u centru Lovćenca, sela u opštini Mali Iđoš nadomak Subotice, izraženo je ogorčenje zbog „maćehinskog odnosa države" prema kombinatu koji je, kako se čulo, godinama bio uzdanica socijalne i materijalne sigurnosti meštana, kao i sveukupnog razvoja ovog dela Bačke. Istaknuto je da je „Njegoš" planski doveden na rub propasti, „pa zbog dugovanja gurnut u stečaj", čime su otpušteni radnici izgubili pravo na otpremninu, iako je preduzeće „solidno prodato".

„Nakon što se izmire obaveze prema poveriocima, od iznosa novca dobijenog od prodaje firme preostaće oko 500 miliona dinara koje država sada želi da prigrabi za sebe. Zahtevamo da se iz te sume radnicima isplate zaostale zarade, izmire doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje koji nisu uplaćivani još od 2003. godine, kao i da se ispoštuje socijalni program, što podrazumeva 150 evra po godini radnog staža za svakog zaposlenog. Za sve to je potrebno nešto više od 60 miliona dinara, ali na naše zahteve niko se ne osvrće”, rekao je na protestnom skupu Lovćenčana bivši predsednik sindikata u AIK „Njegoš” Radun Milunović, navodeći pri tom primere radnika Robnih kuća „Beograd" i kraljevačkog „Magnohroma", kojima su takođe nakon stečaja isplaćene otpremnine.

Posle više bezuspešnih pokušaja da redovnom zakonskom procedurom dođu do neisplaćenih zarada i otpremnine koja im, uvereni su – sleduje, grupa radnika obratila se za pomoć i ambasadi Crne Gore u Beogradu, smatrajući da će bar tamo naići na razumevanje, „budući da je Lovćenac najveće crnogorsko selo u Srbiji", naseljeno nakon Drugog svetskog rata kolonistima iz okoline Cetinja. Rečeno im je, kažu, da dostave dokumentaciju o uskraćenim pravima i da će „njihova matična država učiniti sve da ih zaštiti"!

Kako „Politika" nezvanično saznaje, radnici AIK „Njegoš" su poverioci četvrtog stepena, pa će im novčana dugovanja biti u potpunosti isplaćena „kada dođu na red" tokom postupka izmirenja preuzetih obaveza od strane novog vlasnika. Do zastoja u isplati, kaže naš izvor, došlo je zbog toga što su neki poverioci uputili žalbe na iznose potraživanja, a to zahteva zakazivanje novog ročišta, što opet odugovlači celokupan postupak.

P. Koprivica

[objavljeno: 13/05/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Obespravljeni radnici PD „Njegoš" žale se crnogorskoj ambasadi!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2008, 02:37

LOVĆENAC - Mada je višegodišnji poslovni sunovrat nekada moćnog Agroindustrijskog kombinata „Njegoš" nedavno okončan privatizacijom, oko 250 radnika ostalo je na cedilu sa malim izgledima da će dobiti novčanu nadoknadu koja im pripada, a pogotovo da će se iko od njih vratiti na radno mesto,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.