Izvor: B92, 11.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Radnici Krušika nisu ozračeni"

Beograd -- Generalni direktor vojne fabrike Krušik Jovan Davidović kaže da četiri radnika te kompanije nisu bila ozračena.

"Rezultati genetskih istraživanja u beogradskom Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu Dr Dragomir Karajović pokazali su da je reč o virusnoj infekciji", rekao je Davidović posle današnjeg sastanka s načelnikom radiološke zaštite u tom institutu Radovanom Kovačevićem. Sumnjalo se da su radnici ozračeni zbog lošeg čuvanja radioaktivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << materijala.

Davidović je najavio da će sledeće nedelje Kovačević obrazložiti nalaze detaljnih ispitivanja radnika Krušika za koje se sumnjalo da su ozračeni jer su na svojim radnim mestima navodno bili u kontaktu s raketama čije su bojeve glave bile ojačane šipkama osiromašenog uranijuma.

Prema prethodnim informacijama, u vojnoj fabrici u Valjevu navodno je bila otkrivena radioaktivnost na jednom sanduku, u kom su bile smeštene rakete na navođenje sovjetske proizvodnje s radioaktivnim materijalom, koje nisu na odgovarajući način čuvane.

U Krušiku tvrde da nema opasnosti ni za radnike, ni za okolinu jer se sve opasne materije adekvatno skladište.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.