Radisavljević: Postoje svedoci ubistva Ćuruvije

Izvor: Politika, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radisavljević: Postoje svedoci ubistva Ćuruvije

Verujemo da je moguće doći do još nesaslušanih svedoka koji znaju istinu ili čak do oružja iz kojeg je pucano, kaže specijalni tužilac

Specijalno tužilaštvo nastavilo je pretkrivični postupak u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, vlasnika listova „Dnevni telegraf” i „Evropljanin”, tražeći od policije nova obaveštenja o tom zločinu.

– Uveren sam da je upornim radom policije, Specijalnog tužilaštva i suda moguće doći do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neposrednih počinilaca ubistva Ćuruvije. Logično je da posle gotovo devet godina teško možemo očekivati da nađemo nove materijalne tragove, ali verujemo da ima načina da se dođe do svedoka koji znaju istinu ili čak do oružja iz kojeg je pucano. Zahtevali smo da policija prikupi dodatne podatke i obaveštenja za koja smatramo da mogu da dovedu do otkrivanja počinilaca – kaže za „Politiku” Miljko Radisavljević, specijalni tužilac.

Posle saslušanja oko 150 svedoka pred istražnim sudijom, od kojih niko nije imenovao one koji su ubili poznatog novinara, tužilac procenjuje da je u ovom postupku ipak načinjen pomak. Prema njegovim rečima, prikupljen je veliki broj dokaza i ukoliko bi počinioci bili otkriveni, sudska istraga bi trajala kratko, a suđenje bi moglo vrlo brzo da počne.

– Cilj istražnih radnji bilo je obezbeđivanje dokaza. Od događaja je prošlo više godina, zbog čega je bilo neophodno da se kroz pojedine istražne radnje saslušaju svedoci kako dalji protok vremena ne bi dodatno napravio problem u sećanju svedoka – dodaje tužilac Radisavljević.

U Specijalnom sudu su prošle godine sprovedene takozvane istražne radnje. Na zahtev tužilaštva, saslušano je oko 150 svedoka u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije. Među njima je bila Branka Prpa, Đuruvijina supruga, kao i radnici MUP-a Srbije i operativci tadašnje Državne bezbednosti koji su bili angažovani na tajnom praćenju poznatog novinara u okviru akcije „Ćuran”.

U slučaju ubistva Ćuruvije, krug je već godinama sužen oko pripadnika bivše Državne bezbednosti, ali su problem dokazi. Bivši ministar policije Dušan Mihajlović kao i bivši specijalni, sada republički tužilac Slobodan Radovanović svojevremeno su izjavljivali da ima značajnih pomaka u istrazi ovog zločina. Pominjani su novi dokumenti, novi svedoci, očevici. Mediji su objavljivali imena navodnih ubica, uglavnom kriminalaca i pripadnika tajnih službi, od kojih su većina kasnije i sami likvidirani.

Do danas, policija nije podnela krivičnu prijavu za ubistvo Ćuruvije. Prijavu su podneli advokati porodice ubijenog novinara i to protiv Mirjane Marković, supruge pokojnog predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, Radomira Markovića, bivšeg načelnika Resora državne bezbednosti i Milana Radonjića, nekadašnjeg šefa beogradskog Centra RDB, pod sumnjom da su naredili i organizovali ubistvo Ćuruvije. U toj prijavi neposredni izvršioci su označeni kao NN.

Kako je obelodanjeno 2001. godine, Ćuruvija je pod šifrom „Ćuran” bio predmet obrade tajne službe. Postoje dokazi o tome da su ga nekoliko dana pre ubistva intenzivno pratili pripadnici beogradskog Centra RDB i da su o tome izveštavali svog šefa Radonjića. Tajna pratnja je, kako je utvrđeno, povučena svega nekoliko minuta pre nego što je likvidiran.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine rafalima iz „škorpiona”, u pasažu zgrade u Svetogorskoj ulici, gde je i živeo.

D. Čarnić

[objavljeno: 26/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.