Radisavljević: Istražićemo sve kredite „Agrobanke”

Izvor: Politika, 13.Avg.2012, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radisavljević: Istražićemo sve kredite „Agrobanke”

Specijalni tužilac ne potvrđuje ali ni ne demantuje da će tražiti saslušanje bivšeg guvernera Dejana Šoškića

Istraga o zloupotrebama u aferi „Agrobanka” tek je počela i u tom postupku biće saslušani svi koji imaju informacije o dešavanjima u toj banci, izjavio je za „Politiku” Miljko Radisavljević, specijalni tužilac. On nije želeo da precizira da li će među saslušanima biti i Dejan Šoškić, bivši guverner Narodne banke Srbije.

„Svi oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji imaju informacije o tome šta se dešavalo u banci i pod kojim su uslovima odobravani krediti koji su danas nenaplativi u periodu od 2006. do 2011. godine biće saslušani. Mislim da je mnogo važnije da policija nastavi da istražuje sve sporne kredite koji nisu obuhvaćeni krivičnom prijavom, koja je podneta tužilaštvu. Policija ima takav nalog tužilaštva i to je ono na šta smo u ovom trenutku fokusirani. Ko će biti saslušan i u kom svojstvu zavisiće od onoga što policija bude uradila. Uopšte ne razmišljamo da li je to guverner, predsednik UO ili vlasnik nekog privatnog preduzeća, niti želim da govorim o imenima”, izjavio je tužilac Radisavljević.

NBS je sarađivala sa policijom u predistražnom postupku, što se vidi iz činjenice da se krivična prijava, koja je podneta 10. avgusta u jednom delu zasniva upravo na izveštaju NBS. Specijalni tužilac najavljuje da će u nastavku istrage biti uključena Poreska policija i Devizni inspektorat kako bi se istražili tokovi novca po odobrenim spornim kreditima.

Iz MUP-a je ranije najavljeno da od tužilaštva zavisi da li će bivši guverner Šoškić biti saslušan zato što je odbio da policiji dostavi izveštaj o vanrednoj kontroli poslovanja „Agrobanke”. Kriminalistička policija MUP-a Srbije u septembru prošle godine zatražila je od Narodne banke izveštaj o vanrednoj kontroli rada „Agrobanke”, ali je iz NBS-a u policiju stigao odgovor da izveštaj ne mogu da dostave jer je reč o „službenoj tajni”.

Policija je prošle sedmice uhapsila bivšeg prvog čoveka „Agrobanke”, Dušana Antonića, njegovog sina Milana i još nekoliko njihovih saradnika kojima je posle saslušanja određen pritvor zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i banci naneli štetu od 300 miliona evra.

Osumnjičeni za aferu „Agrobanka” terete se za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, iako se godinama najavljuje brisanje te kvalifikacije iz Krivičnog zakonika.

„Moramo da radimo alatom koji imamo u rukama. U ovom trenutku otvaramo predmet kao zloupotreba službenog položaja, a da li će se tako završiti, to ćemo tek videti. Tema o brisanju tog krivičnog dela, kako traži Evropska komisija u ovom trenutku ne utiče na vođenje istrage”, navedeno je juče za „Politiku” iz izvora bliskih Specijalnom tužilaštvu.

Podsećamo, uveliko se najavljuje da će krivično delo zloupotrebe službenog položaja biti brisano iz KZ, a umesto njega biće uveden niz drugih kvalifikacija koje preciznije određuju krivično delo. Ovo zastarelo krivično delo, koje odavno ne postoji u krivičnim zakonodavstvima zemalja Evropske unije, ostaće da postoji u Srbiji sve dok se ne okonča još oko 850 postupaka koji se trenutno u našoj zemlji vode. Prema najavljenim procenama, zloupotreba službenog položaja kao kvalifikacija postojaće još oko dve do tri godine, odnosno do okončanja započetih procesa kako bi se izbegla pravna nesigurnost ukoliko bi do najavljenog brisanja došlo ranije.

Uporedo sa najavom brisanja zloupotrebe službenog položaja, Ministarstvo pravde je navelo u saopštenju da će tužilaštva u međuvremenu okrivljene goniti za krivična dela koja liče na zloupotrebu službenog položaja, ali su preciznije definisana u zakonu, kao i za nove kvalifikacije koje bi trebalo da budu uvedene u zakon ove jeseni.

U našem zakonu postoje kvalifikacije primanje i davanje mita, pranje novca, prevara u službi, protivzakonita naplata i isplata, nesavesno poslovanje, protivzakonito posredovanje i pronevera, utaja poreza i druga sa mnogo konkretnije određenim radnjama izvršenja. Ipak, sva ta krivična dela koja podrazumevaju kršenje zakona tokom obavljanja službene dužnosti, mogu da se podvedu i pod zloupotrebu službenog položaja.

Ovo krivično delo stavljano je po pravilu na teret u gotovo svim velikim slučajevima raznih kriminalnih grupa. Onda bi usledili veoma dugi sudski postupci, od kojih većina ni do danas nije pravnosnažno okončana.

Jedan od dobro poznatih primera je i slučaj Stanka Subotića Caneta, koji je u Srbiji osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja počinjene švercom cigareta. Subotić živi u Švajcarskoj koja ga nije izručila Srbiji zato što u svom zakonodavstvu nema krivično delo za koje je Subotić optužen pred beogradskim Specijalnim tužilaštvom.

Za zloupotrebu službenog položaja terete se i okrivljeni u aferama „vakcine”, „Mobtel”, „Nibens grupa”…

Dorotea Čarnić

objavljeno: 14.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.