Radioaktivni deo vojnog vozila nađen u vagonu

Izvor: Blic, 16.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radioaktivni deo vojnog vozila nađen u vagonu

PRIJEPOLJE - Među starim gvožđem u vagonu koji je iz Železare u Nikšiću u subotu vraćen na železničku stanicu Kolovrat kod Prijepolja, stručnjaci Instituta u Vinči i Instituta za fiziku pri Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu juče kasno po podne uspeli su da otkriju izvor povećane radioaktivnosti zbog koje je deo kompozicije teretnog voza iz Crne Gore vraćen u Srbiju.

Reč je o desetak metalnih delova, koji, kako se nezvanično saznaje, najverovatnije potiču sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnog, borbenog vozila.

- Zabeležena radioaktivnost je sedam-osam puta veća od prirodne, ali nije bilo opasnosti po zdravlje ljudi - izjavio je nakon obavljenih merenja radioaktivnosti Milojko Kovačević iz Instituta u Vinči.

Vagon natovaren starim gvožđem iz Sevojna je 3. aprila krenuo put Železare u Nikšiću, a na odredište je stigao tek nakon devet dana - 12. aprila. Merenjem u Železari ustanovljena je povećana radioaktivnost tovara, zbog čega je vagon vraćen u Srbiju.

U zapisniku sačinjenom tom prilikom u Železari konstatovano je i da je zaštitna mreža, postavljena na gornji, otvoreni deo vagona odvaljena, zbog čega se sumnja da je radioaktivni deo ubačen u vagon negde na putu od Sevojna do Nikšića.

- Odgovorno tvrdim da pronađeni delovi ne potiču sa mog stovarišta. Prilikom kontrole vagona, obavljene pred polazak za Nikšić, stručnjaci Instituta za fiziku pri PMF u Novom Sadu nisu ustanovili povećanu radioaktivnost - kaže Vidoje Guskić, direktor preduzeća „Gulo-Gulo" iz Sevojna, vlasnik starog gvožđa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.