Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radioaktivan materijal u vagonu

Novi Sad -- Na novosadskoj ranžirnoj železničkoj stanici u jednom vagonu otkriveno radioaktivno zračenje.

Vagon u kom je otkriveno zračenje je izolovan, a rečeno je da, uprkos visokom zračenju, nema veće opasnosti po okolinu. Vagon s radioaktivnim materijalom je u Žablju natovaren starim gvožđem, a tovar je namenjen izvozu, u Bugarsku, ali se ne zna kako je radioaktivan materijal završio u vagonu.

Radioaktivnost su otkrili zaposleni u Odeljenju za fiziku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, tokom redovne provere radioaktivnosti tovara namenjenih izvozu. Direktor Odeljenja i profesor nuklearne fizike Ištvan Bikit kaže da se radi o kobaltu 60 i da uprkos stostrukom uvećanju zračenja u odnosu na normalno veće opasnosti po okolinu nema.

"To nije nešto alarmantno, nećete odmah dobiti kancer ako prođete tuda, ali ipak jeste nešto što mora da se obeleži, ogradi i ukloni. Kada je zračenje stostruko veće od normalnog kao sada, to su ipak doze koje se izbegavaju, ali nije nešto što je alarmanto, to ipak deluje u krugu od nekih pedesetak metara", kaže Bikit.

Bikit kaže i da do tog incidenta, da su poštovani svi zakonski propisi, ne bi smelo doći, pošto se svaki uvoz radioaktivnih materija registruje, a pošto uvoznik prestane da koristi materijal dužan je da ga preda Institutu u Vinči, koji ga skladišti.

Radioaktivni materijal koji je danas otkriven najverovatnije će ipak završiti u Vinči pošto su inspektori Direkcije za zaštitu životne sredine odlučili da zaustave vagon i da ga zadrže u stanici, a materijal bi trebalo da bude uklonjen i da bude obavljena dekontaminacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.