Izvor: B92, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radi odeljenje za sajber-kriminal

Beograd -- U Srbiji je pri Okružnom javnom tužilaštvu počelo da radi posebno odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

To odeljenje za sada ima četvoro zaposlenih - tužioca, zamenika i dva stručna saradnika, a kada budu dobili prostorije, tužilac će dobiti još šest zamenika. Odeljenje već razmatra 40 predmeta iz oblasti takozvanog sajber-kriminala, izjavila je novopostavljena posebna tužiteljka za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Lidija Komlen-Nikolić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"To je jako mali broj predmeta, kojih će sigurno biti mnogo više kada bude formirano i posebno odeljenje u okviru MUP-a, s obzirom na to da će tada moći više da se posvete prekrivičnom postupku i otkrivanju izvršilaca krivičnih dela", naglasila je ona u pauzi regionalne konferencije o visokotehnološkom kriminalu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Prema njenim rečima, u zakonodavstvu Srbije postoje četiri grupe krivičnih dela koje su predviđene posebnim zakonom - računarske prevare, sabotaže, piraterija i klasična dela uz pomoć računara.

Najveća zaprećena kazna koja se odnosi na računarsku prevaru ili sabotažu je do osam godina zatvora, za pirateriju do pet godina zatvora, dok je za učinioce krivičnog dela internet pedofilije kazna sada značajno ublažena u odnosu na prethodni Krivični zakonik i neke presude koje smo ranije doneli, kazala je ona.

Srbija već sada mora da menja Zakon o organizaciji nadležnosti za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, s obzirom na to da se u toj oblasti sve vrlo brzo menja, dodala je Lidija Komlen-Nikolić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.