Izvor: Blic, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad bez nove sudske mreže

Rad bez nove sudske mreže

BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije saopštio je juče da od 1. januara ove godine nastavlja da postupa u okviru svojih dosadašnjih nadležnosti.

U saopštenju se navodi da je ovaj sud ukazivao da različita tumačenja Ustavnog zakona o odlaganju početka rada nove mreže sudova (apelacionih i upravnog suda) mogu da izazovu krizu sudske nadležnosti posle 1. januara 2007. godine.

Zbog toga je od Skupštine Srbije zatraženo da po >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hitnom postupku usvoji zakon o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova i da odredbe tog zakona o rokovima oko preuzimanja nadležnosti apelacionih sudova i upravnog suda usaglasi sa rokovima iz Ustavnog zakona.

Ukoliko to nije moguće, Vrhovni sud je zatražio da nadležni skupštinski odbor donese akt o autentičnom tumačenju spornih odredaba oko nadležnosti sudova i objavi ga u 'Službenom glasniku'.

'Pošto zakonodavna vlast nije usvojila zahtev Vrhovnog suda Srbije, Opšta sednica je 28. decembra zaključkom uredila funkcionisanje odeljenja Vrhovnog suda Srbije u pogledu nadležnosti', navodi se u saopštenju.

Na sednici VŠ je usvojen i zaključak da opštinski sudovi, koji obavljaju zemljišnoknjižne poslove, i posle 1. januara 2007. nastavljaju da izdaju izvode iz zemljišnih knjiga do ostvarivanja uslova da te poslove obavlja nadležni organ.

VŠ je zaključke sednice dostavio predsednicima svih okružnih sudova, sa napomenom da o njima obaveste i predsednike područnih opštinskih sudova.

(Beta)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.