ROMANO NEZAKONITO OBUSTAVIO ISTRAGU O DOBROVOLJAČKOJ

Izvor: Kurir, 09.Feb.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROMANO NEZAKONITO OBUSTAVIO ISTRAGU O DOBROVOLJAČKOJ

Čarlija, Faladžić i Radovanović iz stručnog tima napisali su da u predmetu Dobrovoljačka postoje elementi krivičnog dela ratnog zločina

SARAJEVO - Tužilac Džud Romano nije mogao da donese Naredbu o obustavljanju istrage u "predmetu Dobrovoljačka”, jer je time nezakonito prekršio Odluku o formiranju stručnog tima i okončanju "predmeta Dobrovoljačka” koju je 2010. godine doneo glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin, saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "Glas Srpske”.

Za koordinatora i šefa tog tima određena je Vesna Budimir, a članovi su bili tužilac Romano koji je radio na predmetu, te Dragan Čarlija, Andrej Stripoli, Aleksandar Faladžić, Željka Radovanović i Munib Halilović.

Pre donošenja Romanove Naredbe o obustavljanju istrage tim je imao više sastanaka, a Čarlija, Faladžić i Radovanović napisali su pismeno mišljenje da u "predmetu Dobrovoljačka” postoje elementi krivičnog dela ratnog zločina.

Odluka glavnog tužioca o formiranju tima nikad nije suspendovana, što znači da je Romano Naredbu o obustavljanju istrage doneo nezakonito.

Formiranje istražnih timova definisano je Zakonom o krivičnom postupku BiH, a oni se formiraju i po Evropskoj konvenciji koja je jača i od lokalnih zakona.

- Odluka o formiranju tog tima ne može biti ukinuta jer ona prestaje da važi samo po okončanju "predmeta Dobrovoljačka”. Tim je morao da o svemu izvesti kolegijum tužilaca. Umesto toga, Romano je samoinicijativno doneo Naredbu o obustavljanju istrage oslanjajući se verovatno na izmenu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH koja je na snagu stupila 5. januara. Ali bez obzira na tu izmenu, o "predmetu Dobrovoljačka” morao je da odlučuje stručni tim, a nikako nije mogao Romano sam - rekao je "Glasu Srpske” izvor iz Tužilaštva BiH.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.