Putnici iskakali kroz razbijene prozore

Izvor: Blic, 17.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putnici iskakali kroz razbijene prozore

VALJEVO - Vozač autobusa valjevske „Laste" Miroslav Kojić (55) je poginuo a 12 osoba je povređeno u nesreći na putu Loznica-Valjevo u selu Osladić. Do nesreće je došlo preksinoć u 19.10 sati kada je Slobodan Marković (50) iz Lozničkog Polja, vozač kamiona „man" teškog 14 tona, u krivini prešao na levu stranu kolovoza i zakucao se u prednji levi deo autobusa u kome je bilo 30 putnika.

- Sve se dogodilo u deliću sekunde. Nije bilo vremena ni mogućnosti za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neki manevar jer se kamion pojavio iznenada, iza jedne oštre krivine, nastavio pravo u našu traku i zakucao se u Kojićevu stranu, tačno iznad točka - priča za „Blic" kondukter autobusa Milovan Srećković (56) iz Valjeva.

Srećković je juče prebačen iz šok sobe Odeljenja ortopedije valjevske bolnice. Povređeni su mu zglob na stopalu, čašica na kolenu i iščašen mu je kuk.

- Kada kamiona za rasuti teret bila je prazna. Da je bila puna i da nas je udario metar niže a ne u najčvrću stranu autobusa, ko zna koliko bi još bilo mrtvih i teško povređenih - priča Srećković. On kaže da je u sekundi posle udesa nastala potpuna panika u autobusu i da su prestravljeni putnici, boreći se za život, iz vozila iskakali kroz razbijena stakla.

- Kolegi Miroslavu je bilo razbijeno čelo. To sam video. Ostalo nisam jer je ostao duboko zaglavljen u limu. Dozivao me je: „Ljubo, pomozi!", ali nisam mogao da mu pomognem. I ja sam bio zaglavljen u limu. Nisam mogao da mu priđem. Miroslavu su lekari morali da amputiraju nogu da bi ga izvukli iz lima i čuo sam da je iskrvario. Bio je iskusan vozač, prokrstario je celu SFRJ, Evropu i Bliski istok. Strašno je da tako nastrada, ni kriv ni dužan a na jesen je trebalo da ide u penziju i da udaje jednu od dve ćerke s kojima je živeo u Kotešici - priča kondukter „Laste".

Na mestu nesreće ubrzo se pojavila ekipa Hitne pomoći i vatrogasci, koji su više od 40 minuta pokušavali da iz smrskanog dela autobusa izvuku vozača Kojića. Da bi ga oslobodili lima, Kojiću je na licu mesta amputirana noga, ali je on, nažalost, preminuo u sanitetskom vozilu na putu do valjevske bolnice.

Prema tvrdnjama očevidaca nesreće, Slobodan Marković, vozač kamiona firme „Stobeks" iz Loznice, „sklonio se među putnike iz autobusa". Putnici, koju su zbog povreda potom prebačeni u Urgentni centar, kažu i da je Marković, kada mu je u bolnici vađena krv za alko-test tvrdio da uopšte nije upravljao kamionom.

Direktor valjevske „Laste" Goran Aleksić kaže da je vozač Kojić u subotu krenuo na vreme, tačno u 18 sati.

- Sat kasnije, autobus je bio u Osečini. Po tahografu, naš vozač se kretao brzinom od 40 kilometara, koliko je propisano i uopšte moguće na toj deonici. U Osladiću je, kamion, koji je išao iz suprotnog smera, produžio pravo u krivini i direktno udario u autobus. Kojić je bio dobar i vredan čovek, pouzdan vozač koji u karijeri nije imao nijedan udes - kaže direktor Aleksić.

U udesu teže povrede zadobilo je petoro putnika. Na ortopediji valjevske bolnice su Marija Kojić (19), Dragoljub Đurica (55) i Milojka Pavlović (75). Na poluintenzivnoj nezi je Leposava Kolarević (64), a na odeljenju dečje hirurgije Jelena Nikolić (18). Niko od njih nije u životnoj opasnosti, a petoro lakše povređenih otpušteni su na kućno lečenje.

Teže povrede zadobio je i vozač „Stobeksovog" kamiona Slobodan Marković, koji se nalazi u šok sobi zbog ozbiljnih neuroloških povreda. Prema rečima dežurnog anesteziologa valjevske bolnice Gordane Nedić, Marković posle prijema u bolnicu nije osećao jednu ruku, dok od juče ujutru ne oseća ni nogu.

Vozila na tehničkom pregledu

Istražni sudija Opštinskog suda u Valjevu Aleksandar Džoković, koji je sa zamenik opštinskog tužioca Vukašinom Vujičićem obavio uviđaj na mestu nesreće, naložio je obdukciju tela nastradalog vozača „Lastinog" autobusa Miroslava Kojića,

kao i tehnički pregled autobusa i kamiona.

Zbog lošeg kolovoza i velikog broja oštrih krivina, magistralni put Valjevo-Loznica inače važi za jedan od rizičnijih deonica.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poginuo vozač, 20 povređenih u sudaru

Izvor: Mondo, 18.Maj.2008, 00:37

U direktnom sudaru autobusa "Laste" i kamiona, na putu Valjevo-Loznica u selu Osladić, jedna osoba je poginula dok je 20 teže i lakše povređeno.

Nastavak na Mondo...

Dve teške saobraćajne nesreće

Izvor: B92, 18.Maj.2008

Beograd, Valjevo -- U dve saobraćajne nesreće koje su se dogodile sinoć na putu Valjevo-Loznica i jutros u Beogradu, jedna osoba poginula a 19 je povređeno... Zdravstveno stanje svih povređenih putnika u sinoćnjoj teškoj saobraćajnoj nesreći na putu Valjevo - Loznica je stabilno i niko se ne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.