Putari pod lupom tužilaštva

Izvor: B92, 08.Sep.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putari pod lupom tužilaštva

Beograd -- Policija i tužilaštvo će proveriti privatizacije putarskih preduzeća, kao i njihov rad, zbog sumnje da su većinu poslova dobile firme sa sumnjivim kapitalom.

Sumnja se da su, osim privatizacija, pojedina putarska preduzeća poslove dobijala uz pomoć korupcije, mimo propisanih procedura i zakona.

Policija i tužuilaštvo oformiće tim za proveravanje poslovanja tih preduzeća i tokom pretkrivičnog postupka utvrđivati da li ima krivične odgovornosti njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čelnih ljudi.

Slučaj sa putarima otvoren je pre godinu i po hapšenjem 15 osumnjičenih za zloupotrebe u izgradnji puta u Požarevcu, u periodu između 2005. i 2007. godine, a kao vođa grupe optužen je bivši direktor "Puteva Srbije" Branko Jocić.

Kako saznaje B92, Jociću je, na njegovu molbu, prekinuta mera izdržavanja kazne na šest meseci zbog teške hronične bolesti.

Nekoliko dana kasnije usledila su i hapšenja ljudi iz "Nibens grupe", sa Milom Đuraškovićem na čelu, i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz te grupe.

Sagovornici Tanjuga su potvrdili da privatizacije putarskih preduzeća nisu bile na prvobitnom spisku Evropske komisije koji je prošle godine dostavljen Srbiji sa nalogom da se ispitaju 24 sporne privatizacije velikih preduzeća.

Među tim spornim privatizacijama bili su "Mobtel", "Jugoremedija", Nacionalna štedionica, "C-market", "Šinvoz", "Srbolek", "Sartid" i drugi, i protiv njih su u toku krivični, odnosno pretkrivični postupci.

Poslednja privatizacija za koju je tražena provera u prvom zahtevu EK obavljena je 2007. godine, rekao je ranije Tanjugu portparol tužilaštva Tomo Zorić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.