Pupovac: Milošević preuzeo teret odlaska u Knin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2020, 17:17

Pupovac: Milošević preuzeo teret odlaska u Knin

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac izjavio je danas da mu je, pored potpredsednika hrvatske vlade Tomislava Medveda, i predsednik države Zoran Milanović potvrdio da će učestvovati na obeležavanju stradanja srpskih civila u mestu Grubore, tokom operacije hrvatske vojske i policije ''Oluja'' u avgustu 1995. godine.

"Čuo sam se danas sa Zoranom Milanovićem, juče sam se video sa Medvedom i obojica su potvrdili da će doći u Grubore", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Pupovac u Dnevniku Nove TV uoči obeležavanja 25. godišnice ''Oluje'' u Kninu, posle koje će se u avgustu održati i komemoracija za srpske civile u Groborima.

Vezano za dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin na godišnjicu "Oluje", Pupovac je rekao da je "taj teret preuzeo Boris Miilošević kao član Vlade", dok će on u ponedeljak otići u Dvor na Uni na komemoraciju za 64 pacijenta psihijatrijske bolnice u Petrinji, koji su u Dvoru ubijeni za vreme ''Oluje''.

U ovom trenutku, smatra Pupovac, najvažnije je da svi shvate, i Hrvati i Srbi, da niko u Knin ne ide da bi još jedanput nekome naneo bol, da bi učinio legitimnim bilo čije stradanje, prenela je Hina.

"Čujem, tako neki govore, a neki se boje da je tako. Milošević ide tamo sa mnogo većim i značajnijim ciljem, a to je da se počnu poštovati žrtve i jednih i drugih i da se okrenemo stvaranju društva koje će biti zasnovano na istinskoj kulturi mira", kazao je Pupovac.

Najvažnije je, naglasio je on, da "sa srpske i hrvatske strane postoji minimalni konsenzus o tome da ovakvi datumi i traumatska iskustva više ne budu povod za dalje održavanje ratnih rovova, nego za njihovo prevazilaženje".

Pupovac dodaje da će u ponedeljak biti u Dvoru na Uni, a u Srbiju će, kaže, ići neko drugi.

"Moj je posao stvaranje mostova, da se iskustva između Srbije i Hrvatske počnu menjati'', dodao je on.

"To je prvi put da se takvi razgovori vode, otvoreni i direktni. Nisu nimalo laki, ni za nas, ni za naše sagovornike. Da li postoje rizici? Postoje. Da li treba rizikovati? Ako ima šanse - treba", zaključuje Pupovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pupovac: Nije još doneta odluka, ali ako Boris ode u Knin - neće slaviti

Izvor: Blic, 31.Jul.2020

Nije još doneta definitivna odluka o odlasku potpredsednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, na obeležeavanje "Oluje". Što se nas tiče, uskoro ćemo reći ono što sve zanima. Na putu smo ka tome, ali se i dalje usaglašavaju važni detalji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.