Pun mesec ne utiče na kriminal

Izvor: Politika, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pun mesec ne utiče na kriminal

Zemljin satelit u punom sjaju može da pojača radost ili tugu, kreativnost ili bes, ali naučnici ga ne krive za ubistva, samoubistva i nesreće

Uprkos popularnom mitu o fatalnom uticaju punog meseca na osećanja i ponašanje ljudi, rezultati svih naučnih istraživanja pokazuju da za vreme punog meseca nije povećan broj ubistava, samoubistava, saobraćajnih nesreća i porodičnog nasilja.

Noćas je Mesec bio pun, a da li se tokom noći dogodilo nešto fatalno, saznaćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u jutarnjim vestima. Neki tvrde da ne mogu da spavaju dok im Mesec jačinom neonske svetiljke obasjava uzglavlje, a drugi odbrojavaju poslednje sate "mesečeve dijete" koja zabranjuje jelo od prvog sata poslednje lunarne faze.

Pun mesec je na velika vrata interesovanja javnosti ušao zahvaljujući astronomima koji su odavno ustanovili da Mesečeva gravitacija izaziva plimu i oseku, a zagovornici "lunarnog efekta" smatraju da Mesec može da deluje na ljude, jer ljudski organizam, poput planete Zemlje, sadrži 80 odsto vode. Ipak, mit o uticaju Meseca danas najviše pokušavaju da unovče filmadžije, ili advokati koji se iskreno nadaju da će naići na nekog neispavanog sudiju kome će se ideja o fatalnom uticaju punog meseca na suženje svesti i zločin njihovog klijenta učiniti dobrim razlogom za blažu kaznu zbog "olakšavajuće okolnosti".

Magijsko mišljenje

Psihijatri, međutim, objašnjavaju da je vera u fatalno dejstvo punog meseca zaostavština magijskog mišljenja kao preovlađujućeg oblika razumevanja sveta praistorijskog čoveka, koji je za sve nerazumevajuće pojave upirao prstom u nebo i bogove krivio za sve loše događaje.

Dr Petar Opalić, neuropsihijatar i psihoterapeut u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, kaže da nauka o duši zvanično ne priznaje uticaj punog, mladog i polumeseca na ponašanje, ali dodaje da praksa pokazuje da pun mesec pojačava naše osnovno psihičko stanje i osećanje. To u prevodu znači da ćemo u noćima punog meseca plesati sambu do kukurikanja prvih petlova – ako smo dobro raspoloženi, ili ćemo "zarozani" od suza slušati Radio "Nostalgiju", ako ovaj Zemljin satelit sija u svom punom sjaju u vreme naše depresije.

Tezu da Mesec utiče na Zemljane brižljivo neguju i astrolozi, koji tvrde da on u najvećoj meri "oblikuje" naš karakter. Čitači neba tvrde da će pun mesec pre svega uticati na one osobe koje su i rođene u vreme punog meseca, a njegove mene imaju najveće dejstvo na osobe u astrološkom znaku Raka. Drugim rečima, u danima i noćima punog meseca Rakovi će ili plakati ili se smejati do suza.

– U astrološkom leksikonu Rakovi se nazivaju mesečevom decom, jer su emotivni, ranjivi i preosetljivi. Mesec ima veliki uticaj i na osobe rođene u znaku Riba, jer je voda njihovo prirodno stanište, ali i na umetničke znakove koji su obdareni posebnim senzibilitetom, kao što je Vaga. Najmanji uticaj pun mesec ima na Jarčeve, Ovnove i Bikove – objašnjava astrolog Maša Đurišić.

Veliki uticaj na javno mnjenje imala je knjiga fiziologa Arnolda Libera "Kako na tebe utiče mesec?", koji je u svojim studijama iz sedamdesetih godina prošlog veka pronašao vezu između velikog broja ubistava i punog meseca. Međutim, mnogi istraživači oštro su kritikovali većinu Liberovih prilično proizvoljnih zaključaka i hipoteza, a američki naučnici Forbs i Lebo su u svojoj studiji pod nazivom "Asocijalno ponašanje i lunarna aktivnost" dokazali da prilikom 58.527 policijskih hapšenja tokom sedmogodišnjeg perioda nije utvrđen nikakav porast nasilničkog i kriminogenog ponašanja u noćima punog meseca.

Nema tuge i nervoze

Tokom poslednjih 30 godina objavljeno je više hiljada raznih studija u kojima se istraživao lunarni efekat. Proučavajući broj samoubistava za vreme punog meseca, tim lekara sa Univerziteta u Minesoti ustanovio je da ne postoji nikakva povezanost samoubilačkog nagona i Mesečevih mena. U ovoj studiji analizirano je 4.190 samoubistava tokom 58 godina, a istraživači su tom prilikom posebno vodili računa i o uticaju doba dana, dana u nedelji i meseca u godini na porast broja samoubistava.

U studiji britanskih psihijatara sa Kraljevske univerzitetske bolnice u Liverpulu, kojom je obuhvaćeno 782 pacijenta i 4.600 konsultacija obavljenih tokom 18 godina, nije pronađena nikakva veza između Mesečevih mena i depresije i anksioznosti.

Katarina Đorđević

[objavljeno: 29.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.