Izvor: Blic, 10.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pukovnik Aleksandar Todorović tvrdi da je Ratka Mladića video

Pukovnik Aleksandar Todorović tvrdi da je Ratka Mladića video samo jednom

Ministarstvo odbrane odbilo je da potvrdi ili negira informaciju da je pukovnik Aleksandar Todorović (45) povučen sa mesta vojnog atašea u Bugarskoj zbog njegovih kontakata sa najtraženijim haškim optuženikom Ratkom Mladićem.

- Neprimereno je da se postupanje u diplomatiji komentariše u medijima - bilo je sve što je o ovom slučaju pristao da kaže Zoran Puhač, portparol Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odbrane.

Pukovnik Todorović je, međutim, potvrdio za 'Blic' da je 31. januara napustio Sofiju i da to nije učinio svojevoljno. On kaže da sa ovog mesta nije otišao po nalogu Ministarstva odbrane.

Ovaj visoki oficir Vojske Srbije, koji je od 1993. do 1997. godine službovao u Moskvi kao sekretar vojnog izaslanika, odbio je da kaže zbog čega je iz Sofije vraćen u Beograd.

- Povučen sam po potrebi službe. Kontaktirao sam sa Ministarstvom odbrane. Rekli su mi da nadležne službe nemaju nikakvih saznanja koja bi potvrdila navode o mojim kontaktima sa Mladićem - kaže Todorović.

On je negirao da je imao bilo kakve veze sa Mladićem, sve dok ga nismo podsetili da je kao mladi oficir službovao u Sarajevu. Na pitanje da li se tada upoznao sa Mladićem odgovorio je:

'Jedan jedini put u životu sam video Mladića! Bilo je to 1994. ili 1995. godine na jednom skupu. Više nikada nisam kontaktirao sa njim', tvrdi Todorović.

Naš ambasador u Sofiji Danilo Vučetić kaže da ga je Todorović sam obavestio da mora da napusti Sofiju po nalogu Ministarstva odbrane.

- Todorović mi nije rekao zbog čega ga je Ministarstvo odbrane povuklo - uverava ambasador Vučetić.

Todorović je, po Vučetićevoj oceni, izuzetno sposoban oficir. Zauzimao je veoma uvaženu poziciju u diplomatskom koru u Sofiji. Dobitnik je i najvišeg vojnog odlikovanja u Bugarskoj koje tamošnje Ministarstvo odbrane dodeljuje stranim vojnim izaslanicima.

Todorović je bio smešten u stambenoj zgradi u širem centru Sofije, u stanu namenjenom vojnim atašeima. Izuzetno dobro govori ruski i engleski i veoma brzo je naučio bugarski jezik.

Na pitanje gde sada radi bivši vojni ataše, u Ministarstvu odbrane su odgovorili: 'Todorović radi u Ministarstvu odbrane'.

Todorović, međutim, tvrdi da je još neraspoređen, ali ne želi da pruži objašnjenje za takav status.

'Još nisam počeo da radim... Ali, ja sam i dalje oficir Vojske Srbije', kaže on.

T. N. Đ.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.