Psiholog iz Tiršove otkrio u kakvom je stanju devojčica koju je otac držao zatočenu VIDEO

Izvor: B92, 04.Apr.2023, 11:23

Psiholog iz Tiršove otkrio u kakvom je stanju devojčica koju je otac držao zatočenu VIDEO

Psiholog iz Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" Vukašin Čobeljić rekao je da stanje devojčice (8), koju je otac U. P. držao u kadi, ide nabolje.

Kako je istakao za "Prvu" TV, devojčica je došla sa samo 10 kilograma na kliniku, bila je smeštena u krevetac za bebe, sada ima interakciju sa osobljem, a uspela je i da napravi neki korak.

"Prioritet svih je oporavak njenog opšteg stanja", naveo je Čobeljić i dodao:

"U početku je bila na 30 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unosa hrane i tečnosti, u odnosu na 100 odsto, sve ostalo je primala preko infuzije. Od gastroenterologa smo dobili informaciju da je sada značajno bolje".

Prema navodima psihologa, devojčica govori jako tiho, čak je ženu koja je bila sa svojim detetom sa njom u sobi nazvala "mama".

Kako je kazao, nije postojala mogućnost kretanja kada je devojčica stigla u kliniku, a svaka nadoknada hrane morala je da ide postepeno.

"Fizički aspekt, ona je smeštena u gastroenterološko odeljenje u dečji krevetac, jer kod nje nije postojala mogućnost hodanja. Mišićne mase nema, ali to će ići u dobrom smeru. U početku nadoknada hrane morala je da ide postepeno. Svaki preterani unos hrane kod nje je dovodio do dijareje i povraćanja. Ona jeste prošla kroz traumatsko iskustvo, kroz zanemarivanje, ali ona se čak navikla na takve uslove. U psihološkom smislu to je bio potpuni šok. Kako se postepeno navikavala, ono što je za nju bilo najstresnije to su bili popodnevni i večernji časovi. Ona je gladna tada, oseća potrebu da joj neko pomogne, a mi smo bespomoćni, jer bi bilo kakav unos hrane za nju bio katastrofalan, doveo bi samo do pogoršanja. To su trenuci kada bi ona plakala", kazao je.

Psiholog je još jednom naglasio da je prioritet njeno organsko, fizičko stanje.

"Mesec, mesec i po dana je neophodno da se oporavi u smislu gastroenerološkog oporavka. Kada se steknu mogućnosti, onda ide i fizijatrijski oporavak. Što se tiče psihološkog aspekta je da se trudimo da ova sredina za nju bude predvidiva, pozitivna, stimulišuća, da ne doživi kao traumu. Dete se adaptiralo na uslove koje je imalo kod kuće i svaka promena za nju je neka vrsta šoka, ono nije znalo za drugo. Neophodno je pratiti u što većoj meri pratiti i prepoznavati detetove potrebe", rekao je Čobeljić.

Rekao je da devojčica nije pitala za članove porodice.

"Ona je mamu dečaka, koja je bila u sobi sa njom, zvala mama. To ukazuje na potrebu za negom i bliskošću. Mi moramo da budemo optimisti. Njen oporavak zavisi od individualne predispozicije, sa jedne strane. Ovo su iskustva koja će negativno uticati. Jako teško je proceniti na kom intelektualnom nivou se dete nalazi, možemo da kažemo da će verovatno postojati određene posledice, ali na nama je da budemo sada i ovde, da vidimo koje su njene potrebe sada. Moramo da budemo optimisti, ali umereni."

Uz pomoć vaspitačice devojčica je izašla i na terasu, a uspela je da prekopira i svoje ime, koje je vaspitačica napisala na bojanci.

"Još uvek se ne može reći na kom je intelektualnom nivou devojčica, ali je neophodno fokusirati se na njene jače strane", naveo je Vukašin Čobeljić.

On je zaključio da u ovim okolnostima stvari idu nabolje, a kako će biti, treba ići korak po korak.

Pročitajte još:

Opširnije u video-prilogu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.