Prvo stradale tambure, sada i gazda

Izvor: Glas javnosti, 14.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo stradale tambure, sada i gazda

NOVI SAD - Dve nedelje pošto je policija u Novom Sadu, zbog preglasnog tamburanja, privremeno oduzela instrumente članovima ansambla u kafani „Ciganska noć“, u utorak je pretučen i gazda kafane Lajoš Nikolić. Navodno, zbog dugova.

- Kada sam prišao da vidim u čemu je problem za stolom gde su sedela šestorica koja su odbijala da plate dug od 18.000 dinara i pokušao da intervenišem, jedan od njih je ustao i počeo da me vređa: „Mamu ti j.... cigansku, ostao si mi dužan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 40.000!“ Nikome ništa nisam ostao dužan, decom se kunem. Bio je pijan - potresen i prebijen, kako su preneli mediji, grcao je gazda kafane.

Pet ćelavih i nabildovanih mladića, kako je Nikolić opisao napadače, posle svađe počelo je i da ga bije. Usput su demolirali i kafić. Jedan je, svedoči, izašao u dvorište da pripazi ukoliko naiđe policija, a drugi su, u međuvremenu, onemogućili goste da pozovu pomoć, pošto su im već oduzeli mobilne telefone.

Nesretni Nikolić pokušao je da pobegne pod zaprežna kola, odakle su ga napadači, ipak, izvukli.

- Izlomili su muzičku liniju, uzeli kabl i počeli da me dave njime - prepričava Nikolić, kome je, pošto ga je čuo da zapomaže, u pomoć pritekao sinovac Marko. Hitna pomoć pojavila se neposredno pošto su napadači pobegli.

Svega dve nedelje ranije članovi tamburaškog ansambla ove kafane proveli su dan i noć iza rešetaka „zbog remećenja javnog reda i mira“. Pored 11 muzičara, tom prilikom, priveden je i prekjuče pretučeni Nikolić. S njima su u policijsku stanicu „privedeni“ i njihovi instrumenti - tambure, violine i jedna harmonika.

- Do podneva, kada su ih pustili, bili su iza rešetaka na pravdi boga. Ne znam, međutim, zašto su im zadržali instrumente, rekavši im da po njih mogu doći tek sutradan. Odmah su se vratili kod mene, hvatajući se za glavu zbog svega što im se desilo. Muzikanti su bili očajni. Uplašili su se kako će da prehrane toliko sitne dece ako im ne puste instrumente iz pritvora - žalio se još tada Nikolić.

Zar ovo nije dovoljno za intervenciju pokrajinskog ili republickog supa? Pre par dana procitala sam da je policija bez objasnjenja i razloga pretukla dva Roma. Ocigledno nacisti se mnoze i u redovima policije. Opet su na udaru Romi. Gde su sada oni koji stite ljudska prava nacionalnih manjina? Zasto mi mislimo da svet mora da nas postuje kada u jednoj tako brojno maloj zemlji je tako velika koncentracija medjusobne mrznje?Kada ce svi u Srbiji shvatiti da su Romi ili cigani kako god hocete neotudjivi deo Srbije i da su i ako maltretirani, ponizavani ,odbacivani ,neobrazovani, siromasni, daleko dostojanstveniji i civilizovaniji od bilo kog drugog ljudskog bica na prostorima Srbije. Oni psuju grde ali ne mrze. Podnose teret ljudske pakosti i uzvracaju pesmom. Pobogu ljudi zar vas ne brine to sto ne podnosite jedni druge. Kavo je to prokletstvo nad Srbijom.?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.