Prvi stanari novog pritvora CZ-a

Izvor: Politika, 11.Sep.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi stanari novog pritvora CZ-a

U adaptirani objekat u sklopu „stare“ Padinske Skele prebačeno oko pedesetak pritvorenika

Adaptirana pritvorska jedinica Okružnog zatvora u Beogradu, koja se nalazi u sklopu „starog“ zatvora u Padinskoj Skeli, tokom vikenda dobila je prve „stanare“! Kako „Politika“ saznaje, u Padinsku Skelu za sada je prebačeno oko pedesetak pritvorenika iako je kapacitet adaptiranog dela – 200 mesta.

– Prilikom adaptacije objekta u Padinskoj Skeli vodilo se računa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da budu ispoštovani svi evropski standardi. Poštovani su rezultati analiza koje su urađene, a odnose na to koliko kvadrata i kubnih metara vazduha „ide“ na svaku pritvorenu osobu, koliko dnevnog svetla treba da bude u ćeliji... Proširenje pritvorske jedinice beogradskog Okružnog zatvora radilo se u sklopu projekta povećanja sveukupnog kapaciteta u srpskim pritvorima i zatvorima – navodi „Politikin“ sagovornik.

Prema njegovim rečima, u srpskim zatvorima trenutno ima oko 11.000 zatvorenika. Sprovedene analize i ankete, ako se u obzir uzmu svi evropski standardi, pokazuju da u našim zatvorima ima oko 3.000 osuđenih osoba „viška“. Međutim, navodi naš sagovornik, ako uzmemo u obzir da nije svih 3.000 osuđenika zatvoreno u ćelijama, nego da se dobar deo njih nalazi u poluotvorenom ili otvorenom statusu, situacija nije toliko dramatična koliko se na prvi pogled čini.

Rasterećenju srpskih zatvora, objašnjava naš sagovornik, doprineće i realizacija nekoliko projekata: otvaranje novih objekata u Padinskoj Skeli i Medveđi…

Do kraja meseca u rad bi trebalo da bude pušten i novi zatvor u Padinskoj Skeli koji će se prostirati na površini od oko četiri hektara.

U ovom objektu osuđene osobe biće smeštene u sobe veličine 10 kvadratnih metara koje se nalaze na prvom i drugom spratu. Od zatvorskog hodnika deliće ih crna metalna vrata koja na sredini imaju špijunku i koja se automatski zatvaraju. U sobi se nalazi krevet dug 190 centimetara, sto, stolica, kaseta za garderobu i toalet. Iz bezbednosnih razloga u toaletu nema tuševa s crevom, niti vrele vode kako osuđenici ne bi mogli da se povređuju. Umesto klasičnih tuševa, biće ugrađeni automatski koji se aktiviraju pritiskom na dugme i troše devet litara, unapred pripremljene, mlake vode – otkriva za „Politiku“ Zorana Vučićević, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Novi kazamat biće prvi zatvorenog tipa u Beogradu. Zatvor je kružnog oblika i u njegovom sastavu biće šest paviljona. U sredini objekta nalazi se veliki amfiteatar koji će s paviljonima biti spojen trima pasarelama. U prizemlju zgrade nalaze se četiri paviljona u kojima će biti smešteni uprava, kuhinja, prijemno odeljenje, ambulanta i kancelarija za vaspitače i stražare.

U ovaj zavod upućivaće se osobe osuđene za najteža krivična dela, ali i one koje na izdržavanju kazne zatvora u drugim zavodima pokazuju destruktivno i neprilagođeno ponašanje.

Po stepenu obezbeđenja zavod u Padinskoj Skeli, navodi Vučićevićeva, spada u red najbezbednijih. Samu zgradu kontrolisaće veliki broj posebno obučenih stražara koji će, kako je planirano, biti smešteni u kućicama iznad paviljona, ali i u samom zatvoru, na mestima posebno planiranim za njih. Ulaz u zatvor obezbeđen je neprobojnim staklima, metalnim vratima i rendgenima za otkrivanje metala, eksploziva… Svi prozori, veliki na ulazu i u upravnoj zgradi, obloženi su pancir staklima koje ne može da probije čak ni metak „kalašnjikova”.

- Zavod koji će biti izgrađen u Medveđi biće gotovo identičan ovom u Padinskoj Skeli. I prilikom izgradnje novih mesta u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora vodilo se računa da budu ispunjeni evropski standardi, pa tako površina ćelija neće biti manja od deset kvadratnih metara, a i imaće dosta dnevnog svetla – kaže na kraju Zorana Vučićević.

Miroslava Derikonjić

objavljeno: 12.09.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Prvi stanari novog zatvora

Izvor: S media, 12.Sep.2011, 01:24

U adaptirani objekat u sklopu „stare“ Padinske Skele prebačeno oko pedesetak pritvorenika Novi zatvor u Padinskoj skeli. ..Adaptirana pritvorska jedinica Okružnog zatvora u Beogradu, koja se nalazi u sklopu „starog“ zatvora u Padinskoj Skeli, tokom vikenda dobila je prve „stanare“! Kako...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.