Prvi septembar, drugačiji nego do sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2020, 18:13

Prvi septembar, drugačiji nego do sad

Prvi septembar u školama ove godine, neće biti kao do sad. Manje učenika, podeljeni razredi i onlajn nastava, neki su od načina rada, kojih će se škole pridržavati, zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Iako imaju još dve nedelje da odluče koji je najbolji sistem rada u novim okolnostima, za sve škole važe ista pravila, koje se ne odnose samo na dezinfekciju prostora i držanje distance.

"Preporuka ministarstva podrazumeva da učenici od prvog do četvrtog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razreda svakako budu u školi, a od petog do osmog svaka škola odlučuje da li će sve vreme biti u školi nastava ili će biti kombinovani model", podseća Nedeljko Đorđić, direktor novosadske Osnovne škole "Đorđe Natošević."

Odeljenja će biti podeljena na po 15 učenika i oni neće menjati učionice kao do sad, već će nastavnici dolaziti njima.

Nastavnici će podneti veliko opterećenje jer će dva puta u toku jedne smene morati da ponavljaju iste lekcije, ocenjuje Đorđić.

"Ono što je takođe dogovoreno sa roditeljima i očekujemo od njih punu saradnju, je da neće slati bolesno dete ili ako postoji sumnja na bolest", kaže on.

Slična pravila važe i za srednje škole, u kojima će đaci prvih razreda prve nedelje u septembru sigurno biti u školama, a naredne će učiti onlajn. Ideja je da takav plan funkcioniše naizmenično za sve razrede.

"Ta nedelja kad je uživo, a ono što nam je preporučeno i naređeno, u nekom smislu, je da grupa ne može biti veća od 15", kaže Vukašin Lazović, predsednik aktiva direktora srednjih škola u Novom Sadu.

On ističe da je školama "ostavljena prilična autonomija" da rade onako kako je najoptimalnije po njih, i pretpostavlja da će svi raditi tom kombinovanom metodom.

Prema rečima člana republičkog Kriznog štaba, Branislava Tiodorovića, na onlajn nastavu u punom obimu ponovo će se preći, ukoliko se epiodemiološka situacija znatno pogorša, a na aktuelno pitanje kakve maske đaci treba da nose, rekao je da su sve odgovarajuće, ako se nose pravilno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Svi čekaju 1. septembar – kako će izgledati nastava u školama

Izvor: RTS, 19.Avg.2020, 06:08

Škole se pripremaju za organizaciju nastave, a koji će model primeniti, zavisi od prostora kojim raspolažu i broja učenika. . Posle onlajn nastave u drugom polugodištu prošle školske godine, kada se ponovo vrate u đačke klupe učenike očekuju drugačiji uslovi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.