Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u istoriji Haškog tribunala smenjene sudije

Dvojica sudija Haškog tribunala, koji su bili zaduženi za proces protiv bivše predstavnice za štampu glavne tužiteljke Haškog tribunala, Florans Artman, smenjeni su, saopštio je danas Tribunal. To je prvi put u istoriji Tribunala da je neki sudija smenjen.

Sudije Karmel Agijus i Alfons Orije bili su u specijalno imenovanom pretresnom veću u slučaju protiv Artmanove, kojoj se sudi zbog optužbi za nepoštovanje suda. U saopštenju tribunala navedeno je da su dvojica sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bili aktivno umešani u istragu protiv Artmanove što bi, kako je ukazano, moglo navesti na zaključak da je Sudsko veće imalo poseban interes da se istraga i suđenje optuženoj privedu kraju.

Predsednik suda Patrik Robinson sada treba hitno da imenuje nove sudije u slučaju protiv Artmanove. Vojislav Šešelj je prethodno, takođe, tražio izuzeće sudije Agijusa, predsedavajućeg sudskog veća koje je lideru radikala sudilo zbog nepoštovanja suda.

"Nezavisnost i nepristrasnost suđenja pred Pretresnim većem II su gotovo nemogući uslovi suđenja pošto se u ovom predmetu nalazi sudija Karmel Agijus", naveo je u podnesku lider radikala, dodajući da je Agijus, zajedno sa sudijom Orijeom, poznat po brutalnom kršenju prava Šešelja tokom pretpretresnog postupka.

Suđenje Artmanovoj trebalo je da počne 5. februara, ali je odloženo zbog zahteva odbrane za izuzeće sudija. Artmanova je bila portparol Karle del Ponte od 2000. do 2006. godine. Optužena je da je u svojoj knjizi "Zločin i kazna", objavljenoj 2007., kao i u intervjuima datim medijima, odavala poverljive informacije o suđenju bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana globa do 100.000 evra, ili obe kazne.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.